Οι φυτικές ίνες προστατεύουν την καρδιά

Οι φυτικές ίνες προστατεύουν την καρδιά

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό συστατικό της διατροφής μας. Συγκεκριμένα είναι εκείνο το τμήμα των φυτικών τροφίμων που δεν μπορεί να πεφθεί ή να απορροφηθεί από το έντερο και για αυτό και διέρχονται ανέπαφες το παχύ έντερο.

Τι μας προσφέρουν οι ίνες;

Οι διαιτητικές ή φυτικές ίνες περιέχουν ένα μοναδικό μείγμα βιοενεργών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Είναι γνωστό πως μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη νκαλύτερη λειτουργία του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και στη μείωσητων τιμών της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Πώς διακρίνονται οι «φυτικές ή διαιτητικές» ίνες;

Οι φυτικές ίνες χωρίζονται στις διαλυτές και στις αδιάλυτες στο νερό, ανάλογα με την ικανότητα του οργανισμού να τις διαλύσει. Οι διαλυτές ίνες υφίστανται ζύμωση από τη χλωρίδα του εντέρου και τις παίρνουμε από τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τη σάρκα των φρούτων και τα περισσότερα λαχανικά.

Οι αδιάλυτες ίνες αντίθετα δεν μπορούν να διαλυθούν στο νερό, έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και να επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα, βοηθώντας έτσι τις κενώσεις του εντέρου και τις παίρνουμε από τρόφιμα όπως τα ανεπεξέργαστα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ