Πώς να προστατευθείτε από τον Έμπολα-Αναλυτικές οδηγίες

Πώς να προστατευθείτε από τον Έμπολα-Αναλυτικές οδηγίες

Την ώρα που ο εφιάλτης του Έμπολα βρίσκεται ένα βήμα πριν την Ευρώπη, η ενημέρωση είναι το καλύτερο όπλο για να προστατευθείτε από τον ιό και να αποφύγετε τον πανικό.

 

Πως μεταδίδεται ο Έμπολα;

Ο ιός μεταδίδεται διαμέσου των υγρών του ανθρώπινου σώματος ασθενών που εμφανίζουν βαριά συμπτώματα όπως εμετό, αιμορραγία και διάρροια. Το αίμα, τα κόπρανα και ο εμετός είναι τα πιο μολυσματικά υγρά και σε προχωρημένα στάδια της νόσου μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα φορτία του ιού ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, ένας νοσοκόμος που ήρθε σε επαφή με το αίμα ασθενούς δεν κινδυνεύει από μόλυνση εφόσον πλύνει καλά τα χέρια του με σαπούνι. Προσβολή από τον ιό θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία το άτομο έχει ανοιχτή πληγή ή εκδορά ή έρθει σε επαφή με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διάστημα από 2 έως 21 ημέρες ενώ ο μέσος χρόνος εκδήλωσης τους είναι 5-7 ημέρες. Συνήθως, τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός που συνοδεύεται από έντονο πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, πονόλαιμος και μυϊκή αδυναμία. Τα περισσότερα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης με αποτέλεσμα να μην είναι άμεση η διάγνωση του ιού, ωστόσο θα πρέπει να ανησυχήσουν κάποιον που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη δυτική Αφρική. Τα συμπτώματα που ακολουθούν είναι διάρροια, έμετος, εξανθήματα και έντονος πόνος στο στομάχι. Τα νεφρά και το συκώτι σταματούν να λειτουργούν κανονικά ενώ ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν εσωτερική αιμορραγία αλλά και αιμορραγία από τα αυτιά, τη μύτη, τα μάτια και το στόμα.

 

Μεταδίδεται ο Έμπολα με τον ιδρώτα; Θα μπορούσε κανείς να κολλήσει τον ιό από τα όργανα του γυμναστηρίου;

 

Όχι. Κανένας που έχει νοσήσει από Έμπολα και είχε μυϊκή αδυναμία και πυρετό δε θα μπορούσε να πάει στο γυμναστήριο, και σε περίπτωση κατά την οποία ο ιός δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα δεν μπορεί να μεταδοθεί. Ο ιδρώτας δε θεωρείται υγρό μετάδοσης του Έμπολα και όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζωντανό στέλεχος του ιού δεν έχει εντοπιστεί στον ανθρώπινο ιδρώτα.

 

Ο Έμπολα μεταδίδεται με το σάλιο;

 

Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν το σάλιο και τα δάκρυα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, διατηρώντας προς το παρόν ένα χαμηλό ποσοστό κινδύνου. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως ο Έμπολα μεταδίδεται σίγουρα με το μητρικό γάλα.

 

Μπορεί να κολλήσει κάποιος από χρήση τουαλέτας;

 

Ναι. Τα περιττώματα ασθενούς με Έμπολα αποτελούν πραγματικό κίνδυνο και ο ιός έχει επίσης ανιχνευθεί στα ούρα. Κίνδυνος, ωστόσο, υπάρχει μόνο αν ένας ασθενής που έχει εκδηλώσει τα βαριά συμπτώματα της νόσου είχε χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Σε δημόσιες τουαλέτες είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδοθεί ο ιός.

 

Μπορεί ο Έμπολα να μεταδοθεί με την σεξουαλική επαφή;

 

Ναι, και μάλιστα ο ιός παραμένει στο σπέρμα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί για χρονικό διάστημα 90 ημερών.

 

Θα μπορούσε κανείς να κολλήσει τον ιό από ταξί που μετέφερε ασθενή με Έμπολα;

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από επιφάνειες με τις οποίες ήρθαν σε επαφή τα σωματικά υγρά του ασθενούς. Αν ασθενής με Έμπολα είχε αιμορραγία ή εμετό πάνω στο κάθισμα αυτοκινήτου υπάρχει κίνδυνος για κάποιον  που είχε ανοιχτή πληγή ή άγγιξε το πρόσωπο του με τα χέρια του. Οποιοδήποτε όχημα έχει μεταφέρει ασθενή με Έμπολα θα πρέπει να απολυμαίνεται.

 

Πηγή: Guardian

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ