Ο Καργάκος για το ψηφιδωτό της Αμφίπολης στον Real Fm 97.8

Ο Καργάκος για το ψηφιδωτο της Αμφίπολης στον Real Fm 97.8

 

Για το εκπληκτικό ψηφιδωτό που έφερε στο φως η ανασκαφή της Αμφίπολης μίλησε ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος μιλώντας στον Real Fm 97,8, στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου και του Τάκη Χατζή.

Ο κ. Καργάκος χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς» όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στην Αμφίπολη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας έβγαλε από την κατάσταση κακομοιριάς».

Αναφορικά με το εντυπωσιακό ψηφιδωτό, σημείωσε: «Από ότι μπορώ να συμπεράνω από το φωτογραφικό υλικό πρόκειται για μακεδονικό “ψηφιδωτό” της κλασικής περιόδου που παραπέμπει στα ψηφιδωτά της Πέλλας με κάποια αθηναιοτροπικά χαρακτηριστικά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Αμφίπολη ήταν αθηναϊκό δημιούργημα».

Παράλληλα δεν απέκλεισε το γεγονός να πρόκειται για μία γαμήλια τελετή και όχι για μία νεκρική πομπή.

«Μπορεί και να μην είναι τάφος αλλά να είναι ένας χώρος στον οποίο μπορεί να γίνονταν λατρευτικές εκδηλώσεις», υπογράμμισε ο κ. Καργάκος.

«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι γιατί αυτή η ανασκαφική έρευνα έχει να μας προσφέρει στο μέλλον πολλά και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του λόφου ίσως χρειαστεί να περάσουν αρκετές δεκαετίες, κατέληξε. 

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

Διαβάστε επίσης:

Την Κυριακή με τη Realnews. Σαράντος Καργάκος-Η Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως (2ος τόμος)

ΦΩΤΟ-“Μιλάει” το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της Αμφίπολης

ΦΩΤΟ-Τα διεθνή ΜΜΕ για το εκπληκτικό ψηφιδωτό της Αμφίπολης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ