DW: Φεύγουν τα καλύτερα μυαλά από την Ελλάδα

DW: Φεύγουν τα καλύτερα μυαλά από την Ελλάδα

Όλο και περισσότεροι Έλληνες, εγκαταλείπουν την Ελλάδα και πηγαίνουν στη Γερμανία, θυμίζοντας παλαιότερες εποχές, μόνο που πλέον δεν πρόκειται για ανειδίκευτους, αλλά για «σπουδαία» μυαλά που δεν καλύπτονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια και αναζητούν γνώση αλλά και περαιτέρω επαγγελματική αποκατάσταση.

Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle στο οποίο εξηγεί το φαινόμενο της «διαρροής» σημαντικών «εγκεφάλων» από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. «Παρά το γεγονός ότι πέτυχαν σε κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας τους, πολλοί νέοι φεύγουν πλέον για το εξωτερικό προκειμένου να σπουδάσουν. Μόνο στη Γερμανία, μεταξύ 2012 και 2013, υπήρξε αύξηση κατά 13% των εισαγόμενων φοιτητών από την Ελλάδα. Οι στατιστικές υπηρεσίες της Γερμανίας ανεβάζουν τον αριθμό σε 6.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 1.100 ξεκίνησαν εξαρχής τις πανεπιστημιακές σπουδές τους στη χώρα.

Το μέλλον δεν φαίνεται να είναι ανθηρό για τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς το ποσοστό του εθνικού προϋπολογισμού προς την παιδεία ολοένα και μειώνεται». Η Deutsche Welle φέρνει ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο της Κρήτης που επισήμως βρίσκεται στα 100 καλύτερα του κόσμου, για να επιβεβαιώσει τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η μείωση των παροχών, καθώς: «Από το 2011 έως και το 2013 τα χρήματα που έχει λάβει το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν περικοπεί περισσότερο από 50%».

Η Ελληνίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Σκέβη Παπαϊωάννου σημειώνει: «Τα χρήματα για την έρευνα στα πανεπιστήμια έχουν μειωθεί δραματικά. Δεν μπορείς πλέον να προσφέρεις ούτε τα ελάχιστα στους φοιτητές, καθώς δεν έχουν μείνει χρήματα». Τονίζει δε, ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει, ο αριθμός των νέων που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, θα αυξηθεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι όροι για τις 72 ή τις 100 δόσεις

Ποιοι βγαίνουν στη σύνταξη το 2015 χωρίς μειωμένες αποδοχές

ΦΩΤΟ-Τα διεθνή ΜΜΕ για το εκπληκτικό ψηφιδωτό της Αμφίπολης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ