Καταγγελία για τη δημοπρασία αρχαίων ελληνικών νομισμάτων από γερμανικό οίκο

Καταγγελία για τη δημοπρασία αρχαίων ελληνικών νομισμάτων

 

Διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη της Realnews ότι ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών Gorny & Giessener Munzhandlung βγάζει στο “σφυρί” περίπου 21 νομίσματα που προέρχονται από την περιοχή της Αμφίπολης και 54 της ευρύτερης Μακεδονίας.

Ο Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης  καταγγέλλει τη δημοπράτηση εκατοντάδων αρχαίων νομισμάτων από τον συγκεκριμένο οίκο, κυρίως Κρητομινωικής και Αλεξανδρινής Εποχής κάνοντας λόγο για τελούμενο έγκλημα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Η καταγγελία του έχει αποσταλεί στους υπουργούς Πολιτισμού και Εξωτερικών, στον υπουργό Πολιτισμό της Γερμανίας, στην ελληνική πρεσβεία στο Μόναχο, την Interpol (κλιμάκιο Γερμανίας), την Ουνέσκο (παράρτημα Ελλάδας και Γερμανίας) αλλά και στον οίκο δημοπρασιών.  

“Όλως προσφάτως περιήλθε εις γνώση μας από την ανακοίνωση του Γερμανικού Δημοπρατικού Οίκου, ότι πρόκειται στις 13 & 14/10/2014 να δημοπρατηθούν (πωληθούν) στην έδρα του Οίκου Δημοπράτησης Gorny & Giessener Munzhandlung στη Γερμανία, στην πόλη München και επί της οδού Maximiliansplatz 20, 80333, εκατοντάδες αρχαία νομίσματα, μεταξύ άλλων Κρητομινωικής και Αλεξανδρινής αρχαιοελληνικής Εποχής  και Προέλευσης, όπως ο ίδιος ο Οίκος παραδέχεται στην αγγελία του”, επισημαίνεται στην αναφορά του. 

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πρόσφατα,  ο οίκος δημοπρασιών Bonhams αναγκάστηκε μετά από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, να αποσύρει από τη δημοπρασία του αύριο στο Λονδίνο, μια αρχαία μαρμάρινη κεφαλή Ερμή, η οποία πιθανώς εξάχθηκε παράνομα από την Ελλάδα.

 

 

Ο Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι σύμφωνα με τις διατάξεις τόσο του Εσωτερικού Δικαίου της Ελλάδας, όσο και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, “τα κινητά αρχαία της Ελλάδας αποτελούν ανεπίδεκτα χρησικτησίας πράγματα” και απαγορεύεται οποιαδήποτε συναλλαγή σε σχέση με αυτά.

Ο κ. Μαυραγάνης καλεί τον υπουργό Πολιτισμού, τον υπουργό Εξωτερικών και του Πρεσβευτή της Ελλάδας στο Μόναχο να ζητήσουν από τις Γερμανικές Αρχές την απαγόρευση της δημοπρασίας και τη διευκόλυνση της άμεσης επιστροφής των αρχαίων αντικειμένων στη χώρα προέλευσής τους, δηλαδή στην Ελλάδα. “Άλλως και όλως επικουρικώς να ζητήσουν από τις γερμανικές αρχές διασφαλιστικά μέτρα με προσωρινή απαγόρευση δημοπράτησης αυτών των Αρχαίων αντικειμένων έως ότου γίνει η πλήρης ταυτοποίηση και τεκμηρίωση των Αρχαίων αυτών” επισημαίνει.

Ο ίδιος τονίζει ότι “είναι υποχρέωση των Γερμανικών Αρχών, όπως εντοπίσουν άμεσα και να διακόψουν τη Δημοπράτηση των εν λόγω Αρχαίων Αντικειμένων, που περιγράφονται κατωτέρω,  άλλως απαγορεύσουν την άνω δημοπρασία και να διευκολύνουν την επιστροφή των Αρχαίων στην Ελλάδα, άλλως και όλως επικουρικώς να λάβουν διασφαλιστικά μέτρα με προσωρινή απαγόρευση δημοπράτησης αυτών των Αρχαίων αντικειμένων έως ότου γίνει η πλήρης ταυτοποίηση και τεκμηρίωση των Αρχαίων αυτών”.

Παράλληλα σημειώνει ότι είναι:

-Υποχρέωση της ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως πληροφορήσει τους αρμοδίους φορείς για την παρούσα kαταγγελία και περιλάβει σε προσωρινό κατάλογο αναζητήσεων τα εν λόγω Αρχαία αντικείμενα.

– Υποχρέωση της ΙΝΤΕΡΠΟΛ , όπως προβεί άμεσα σε αποστολή του αναγκαίου Σήματος στις Διωκτικές Αρχές της Γερμανία, ώστε να προληφθεί μία τέτοια εκποιητική Αρχαίων αντικειμένων ενέργεια, που θα αποτελούσε μειωτική της Αρχαιοελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενέργεια.

 

“Ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων και συναρμοδίων φορέων Εθνικής και Διεθνούς Εξουσίας, ώστε να προληφθεί μια σημαντική ζημιά εις βάρος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομίας”, καταλήγει στην καταγγελία του ο κ. Μαυραγάνης.

 

Δείτε τι δήλωσε ο ίδιος στο enikos.gr

 

 

 

Σημειώνεται ότι η Τομέαρχης Παιδείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Βουλευτής  Β΄ Θεσσαλονίκης, κα Σταυρούλα Ξουλίδου, είχε συνάντηση, χθες, με τον Υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα, προκειμένου να τον ενημερώσει για το θέμα και να του καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο με τα στοιχεία των δημοπρατούντων αντικειμένων.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ