Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν μεθαύριο Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014, οι προσφυγές της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις στρέφονται κατά των εγγράφων του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, όπως θα τα χαρακτηρίζει στην εισήγησή του ο Σύμβουλος Επικρατείας Μιχάλης Βηλαράς, για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων, κ.λπ. υπαλλήλων. Ακόμη, ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής γραμματέως αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος για τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο νόμος 4250/2014 που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, και προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος.

Παράλληλα, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ κ.λπ., οι εγκύκλιοι είναι ανυπόστατες καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βηλαράς στην εισήγησή του θα θέσει δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι εάν οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορούν να ακυρωθούν αφού δεν είναι υπουργικές αποφάσεις (το ΣτΕ έχει κρίνει κατ’ επανάληψη ότι οι εγκύκλιοι των υπουργείων δεν έχουν «εκτελεστό χαρακτήρα», όπως λέγεται στη νομική ορολογία, και δεν μπορούν να προσβληθούν, με συνέπεια να μην μπορούν και να ακυρωθούν).

Το δεύτερο θέμα που θα θέσει ο σύμβουλος Επικρατείας είναι ότι, εάν θεωρηθεί ότι μπορεί το δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα των εγκυκλίων (δηλαδή έχουν «εκτελεστό χαρακτήρα», όπως λέγεται) τότε τίθεται θέμα λόγω της μη δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όμως για το τελευταίο αυτό θέμα ο κ. Βηλαράς, θα αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει θεραπεία μέσα από το πλαίσιο του νέου νόμου 4274/2014, που προβλέπει την έκδοση προδικαστικής απόφασης για να αρθεί η πλημμέλεια από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα.

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιούλιο το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση της ΑΔΕΔΥ που ζητούσε να ανασταλούν οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ