Τι προκαλεί Αλτσχάιμερ στις γυναίκες

Τι προκαλεί Αλτσχάιμερ στις γυναίκες

Το έντονο και μόνιμο άγχος, η κυκλοθυμική συμπεριφορά και οι εκδηλώσεις ζήλιας σε γυναίκες ηλικίας γύρω στα 40 έτη αποτελούν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology» και η οποία βασίζεται σε δεδομένα 38 ετών, οι νευρώσεις έχουν άμεση επίπτωση στην πιθανότητα εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής πάθησης του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της έρευνας συμμετείχαν 800 γυναίκες ηλικίας από 38 ως 54 ετών, με μέση ηλικία τα 46, οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή το μακρινό 1968.

Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας και μνήμης, τα οποία επαναλαμβάνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι 153 από αυτές είχαν εκδηλώσει άνοια, με τις 104 να έχουν νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με πολύ υψηλά επίπεδα νευρωτισμού και μακροχρόνιο άγχος είχαν δύο φορές υψηλότερη πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου από τις γυναίκες με ηπιότερα επίπεδα νεύρωσης.

Περισσότερο από όλες κινδυνεύουν εκείνες που καλύπτουν τα πιο πάνω κριτήρια και ταυτόχρονα εσωτερικεύουν τα συναισθήματά τους ούσες ντροπαλές και εσωστρεφείς.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Λένα Γιόχανσον από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ο κίνδυνος εκδήλωσης Αλσχάιμερ διπλασιάζεται όταν ο νευρωτισμός συνδυάζεται με το μακροχρόνιο καθημερινό άγχος και όχι στην αντίθετη περίπτωση.

Για να μετρήσουν τα επίπεδα άγχους, σε πέντε φάσεις κατά τη  διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές τους έθεσαν στις γυναίκες την ερώτηση εάν είχαν περάσει κάποια περίοδο έντονου στρες την τελευταία πενταετία σχετικά με την εργασία, κάποιο θέμα υγείας ή την οικογενειακή τους κατάσταση, η οποία διήρκεσε πάνω από ένα μήνα.

Οι γυναίκες αξιολόγησαν το άγχος τους σε μια κλίμακα από μηδέν ως πέντε με τους ερευνητές να χαρακτηρίζουν ως εμπειρία στρες τις αξιολογήσεις από τρία και άνω.

Αλτσχάιμερ και τρόπος ζωής

Πώς συνδέονται Αλτσχάιμερ και νευρώσεις; Είναι πιθανόν οι νευρωτικές προσωπικότητες να ακολουθούν διαφορετικό τρόπο ζωής ο οποίος μπορεί να επηρεάζει όχι μόνο την πνευματική, αλλά και τη σωματική υγεία.

Νευρωτισμός σημαίνει πως κάποιος αγχώνεται εύκολα, ανησυχεί για το παραμικρό, και επιδεικνύει ζήλια ή κυκλοθυμία. Θεωρείται ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στις εκρήξεις θυμού, τις ενοχές, την ζηλοτυπία, τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη.

«Οι περισσότερες έρευνες για τους παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται σε παραμέτρους, όπως το μορφωτικό επίπεδο, οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι, οι τραυματισμοί στο κεφάλι και το οικογενειακό ιστορικό», λέει η Δρ Γιόχανσον.

«Η προσωπικότητα, όμως, επίσης παίζει ρόλο, διότι επηρεάζει την συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής και τις αντιδράσεις μας στο στρες» προσθέτει.

“Συνολικά, τα ευρήματα της έρευνας συνάδουν με τον κοινό τόπο που λέει ότι οι άνθρωποι που είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στις αντιξοότητες της ζωής έχουν περισσότερες πιθανότητες για ‘καλά γεράματα’ είτε αυτό μετράται με τη θνησιμότητα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ ή άλλες παθήσεις που φέρνουν τα γεράματα” επισημαίνει ο Δρ Ρόμπερ Στιούαρτ του King’s College του Λονδίνου που δεν ενεπλάκη στη μελέτη.

 

Πηγή: econews

 

Διαβάστε επίσης

Γιατί το διάβασμα κάνει καλό στην υγεία

Ο υγιεινός τρόπος ζωής “ασπίδα” κατά του Αλτσχάιμερ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ