• Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

  5:03 μμ, Πέμπτη 02 Οκτ 2014 5:03 μμ, Πέμπτη 02 Οκτ 2014

  Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

  Άνδρες του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων.

  Στην εξάρθρωση κυκλώματος που ενέχεται σε χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις ιατρικών σκευασμάτων και αποσκοπούσε στον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, οδήγησαν οι πολύμηνες έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης .

  Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ένας γιατρός, δύο φαρμακοποιοί και ένας συνταξιούχος (πρώην ιατρικός επισκέπτης), ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και τρίτη φαρμακοποιός.

  Όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησε η Αστυνομία, τα συλληφθέντα μέλη, από τα τέλη του 2013, συγκρότησαν οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένη δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό.

  Η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε ως εξής:

  Ο 60χρονος εμπλεκόμενος γιατρός, προέβη σε 2.500 συνταγογραφήσεις, που αφορούν σε 900 ασθενείς και σε 10.000 ιατρικά σκευάσματα και οι οποίες εκτελούνταν κατά βάση σε δύο φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

  Για καθεμιά από τις παράνομες συνταγές, εξέδιδε σχετικό παραστατικό, στο οποίο πλαστογραφούσε την υπογραφή του ασφαλισμένου και στη συνέχεια κατέθετε στον ΕΟΠΠΥ, προκειμένου να αμειφθεί για τις υποθετικά παρεχόμενες υπηρεσίες.

  Οι δύο συλληφθέντες φαρμακοποιοί, ένας 64χρονος και ένας 51χρονος, εκτέλεσαν 848 παράνομες συνταγές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 3.708 ιατρικά σκευάσματα.

  Στο φαρμακείο της μη συλληφθείσας τρίτης φαρμακοποιού, εκτελέστηκαν κατά το έτος 2013, τουλάχιστον 11 παράνομες ιατρικές συνταγές.

  Ο συνταξιούχος, ο οποίος κατά το παρελθόν εργαζόταν ως ιατρικός επισκέπτης, προμήθευε τον γιατρό με αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και μετά τη συνταγογράφηση κατέθετε τις συνταγές στα «συνεργαζόμενα» φαρμακεία, απ’ όπου παραλάμβανε τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

  Από την παράνομη δράση του κυκλώματος, εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία άνω των 52.000 ευρώ.

  Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο σπίτια του συλληφθέντα γιατρού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιούνταν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, 182 αποκόμματα επίσκεψης ασθενών και έγγραφα ιατρικής φύσεως.

  Επίσης, σε έρευνα στο σπίτι του συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που συνταγογραφήθηκαν παράνομα.

  Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης κακουργηματικής μορφής, των ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της παράβασης του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της παράνομης δράσης του κυκλώματος.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα