Προκλητικό δημοσίευμα της Χουριέτ για την Αμφίπολη

Προκλητικό δημοσίευμα της Χουριέτ για την Αμφίπολη

«Ουτοπική γη του μεγαλοπρεπούς της παρελθόντος», χαρακτηρίζει τη σημερινή Ελλάδα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, ενώ “βλέπει” άμεση συσχέτιση της πολιτικής κατάστασης, της οικονομικής κρίσης και των εκλογών με τις ανασκαφικές έρευνες στον τύμβο Καστά.

Τιτλοφορώντας το εν λόγω άρθρο «Ένα νέο στοιχείο στην ελληνική ρητορική πολιτική: Η αρχαιολογία», με εμφανή ειρωνεία, η Χουριέτ επισημαίνει ότι ο τύμβος Καστά και οι προσδοκίες για την ανεύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου «εκδικείται» τους Έλληνες και τους καταλογίζει πως ζουν σε μία «ονειρική» κατάσταση, λησμονώντας τα πραγματικά τους προβλήματα.

«Κάποιοι από εσάς μπορεί να έχουν ακούσει το όνομα της Αμφίπολης. Αλλά για τους Έλληνες, αυτό το κάποτε διάσημο αρχαίο λιμάνι, γνωστό για τα αποθέματά του σε χρυσό και ασήμι έγινε περισσότερο γνωστό από μία αρχαία πόλη της Μακεδονίας. Για τους Έλληνες, που ακόμη προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την οικονομική κρίση και το αβέβαιο μέλλον, έγινε μία χώρα – ουτοπία για το μεγαλόπρεπο αρχαίο παρελθόν, το οποίο έδωσε παγκόσμιους ήρωες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος. Ήταν ένα λιμάνι από όπου ξεκίνησε ο στόλος του Μακεδόνα βασιλέα», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα στο κείμενό της.

Ισχυριζόμενη ότι η Αμφίπολη έχει συνεπάρει τους Έλληνες λόγω οικονομικής κρίσης, το άρθρο επισημαίνει πως οι ανασκαφές άρχισαν το 2012 αλλά δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστές, καθώς «εκείνη τη χρονιά υπήρχε χιονοστιβάδα πολιτικών εξελίξεων: δύο επιτυχημένες γενικές εκλογές, δύο συμφωνίες για πακέτα διάσωσης και ένας απεγνωσμένος αγώνας για την διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν αρκετά για την ελληνική κοινή γνώμη».

 «Δύο χρόνια αργότερα, όμως, η εικόνα δείχνει διαφορετική. Η κυβέρνηση συνεργασίας που έχει προκύψει από εκείνες τις εκλογές έχει καταφέρει να επιβιώσει, ισχυριζόμενη ότι “πήρε τη στροφή” και κέρδισε την διεθνή αξιοπιστία. Αλλά αντιμετωπίζει και μία σκληρή αντιπολίτευση, τη ριζοσπαστική Αριστερά και μπορεί να μην καταστεί δυνατή η επιβίωσή της, αν τον ερχόμενο Φεβρουάριο δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία αποτυχία θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα», συνεχίζει το άρθρο.

Διερωτώμενη πώς όλα αυτά μπορεί να συνδέονται με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, η αρθρογράφος δίνει τελικώς τη δική της απάντηση: «Όταν μία ζεστή ημέρα του Αυγούστου, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, μία ομάδα αξιωματούχων και εκπροσώπων του Τύπου επισκέφθηκαν την περιοχή της ανασκαφής και φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις σφίγγες που μόλις είχαν αποκαλυφθεί, λίγοι αμφέβαλλαν ότι η τρέχουσα πολιτική σκηνή θα διαταράξει την μυστική ιδιωτικότητα του αρχαίου μνημείου», γράφει και, παραθέτοντας τις δηλώσεις Σαμαρά από τον τύμβο Καστά, καταλήγει: «Τα λόγια του έμελλε να μπουν βαθιά στην ψυχή του Έλληνα και να ενισχύσουν το ηθικό ενός απογοητευμένου λαού. Μετά από όλα αυτά, η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή και είναι γνωστός για τον “πατριωτικό ενθουσιασμό” του. Αυτό ίσως επηρεάσει έναν μπερδεμένο ψηφοφόρο».

«Αλλά αυτός ο μυστηριώδης τάφος παίρνει την εκδίκησή του. Αφού αποκαλύφθηκε μία μαγευτική είσοδος φρουρούμενη από δύο τεράστιες σφίγγες και ένα ζευγάρι πελώριων γυναικείων αγαλμάτων, δεν έχει δώσει μέχρι κάτι που να αποδεικνύει τη χρονολόγησή του. Ούτε κεραμική, ούτε οστά, ούτε μεταλλικά ευρήματα. Ήδη, οι αρχαιολόγοι διαφωνούν για το αν είναι ελληνικός ή ρωμαϊκός. Και αν κάποιοι ένθερμοι πατριώτες έσπευσαν να βάλουν ετικέτα στον τύμβο ότι είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τώρα θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να χαρούν ή να απογοητευτούν», προσθέτει το δημοσίευμα και καταλήγει επισημαίνοντας πως «ο χρόνος στην Αρχαιολογία κυλά με αργότερους ρυθμούς και δεν μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών».

 

Πηγή: www.voria.gr

 

Διαβάστε επίσης

Αμφίπολη-Μήπως ο τάφος δεν είναι τάφος;

ΦΩΤΟ-Δέος προκαλούν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης

Αποσύρθηκε αρχαία μαρμάρινη κεφαλή Ερμή από δημοπρασία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ