Παναγιωταρέα: 14 θεωρίες για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης

Παναγιωταρέα: 14 θεωρίες για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης

 

«Το ταφικό μνημείο, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και όλοι συμφωνούν ότι τα μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντα στοιχεία του, το καθιστούν μοναδικό», δήλωσε η Άννα Παναγιωταρέα, η οποία ενημέρωσε  τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στις εργασίες των αρχαιολόγων στον τάφο.

Η Άννα Παναγιωταρέα ανέφερε ότι  «το ΥΠΠΟΑ και οι συντελεστές της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την διατύπωση απόψεων Ελλήνων και ξένων-ειδικών και μή-  σχετικά με το ταφικό συγκρότημα».

Αναφορικά με τον ένοικο του τάφου, σημείωσε ότι «οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14» και εξήγησε: «Θέλω να γίνει σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την  ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα».

Επίσης αναφέρθηκε και στις απόψεις που αφορούν στην χρονολόγηση του ταφικού συγκροτήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η ανασκαφέας, εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει στην άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. Άλλωστε, έχει παρουσιάσει την επιστημονική θέση της, κάνοντας δύο ανακοινώσεις, σε αντίστοιχα αρχαιολογικά συνέδρια».

Υπογράμμισε επίσης ότι μόνον η συγκροτημένη δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου και διευκρίνισε ότι «με την έκδοση δελτίων Τύπου, φροντίζουμε για την ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων ενδιαφερομένων -όχι μόνον των ειδικών  αλλά  και των μη ειδικών- από την στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη δείχνει αυτό το πρωτοφανές ενδιαφέρον».

Η Άννα Παναγιωταρέα πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι νωρίς να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ερμηνευτικές θεωρίες. «Ας επιτρέψουν να προηγηθεί η ανασκαφέας, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής και διαθέτει και όλα τα δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το κόστος της ανασκαφής τόνισε ότι «η μελέτη που ανατέθηκε από το ΥΠΠΟΑ-παρουσιάστηκε από την Γ.Γ.  Πολιτισμού κ. Μενδώνη, στο σεμινάριο  για το ΕΣΠΑ, στις 28ης Αυγούστου- και αφορά στην οικονομική διάσταση του Πολιτισμού στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, απέδειξε ότι:

Α. Ο πολιτιστικός τομέας σε επίπεδο ΕΕ συνέβαλε κατά 4,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της.

Β. Ένα ευρώ επένδυση σε έργα Πολιτισμού, σημαίνει 3,44 ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Επομένως οι επενδύσεις στον πολιτισμό συνιστούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενθαρρύνοντας ιδιωτικές επενδύσεις».

Τέλος, η υπεύθυνη επικοινωνίας για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, ανέφερε πως την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση των χωμάτων με τον ενδεδειγμένο ανασκαφικά τρόπο, ώστε τα στρωματογραφικά δεδομένα να αξιοποιούνται απολύτως.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «απομακρύνθηκε πλήρως η επίχωση από τον πρώτο χώρο. Έτσι αποκαλύφθηκε στο σύνολό του το δάπεδο με τα μικρά τεμάχια μαρμάρου. Το γνωστό ”κόκκινο”. Το αποκαλυφθέν δάπεδο σκεπάστηκε με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ, για την προστασία του από την διέλευση των συνεργείων».

«Ολοκληρώθηκε η τελική προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη στον πρώτο χώρο, πίσω από τις Σφίγγες. Προχώρησε το χωματουργικό έργο για απάλυνση των πρανών από τη δυτική πλευρά του μνημείου» πρόσθεσε η Άννα Παναγιωταρέα και συμπλήρωσε:

«Tαπεινώθηκε η στάθμη της επίχωσης στο δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον επόμενο χώρο. Ολοκληρώθηκε η υπολογιστική τεκμηρίωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στο τρίτο χώρο, πίσω από την θύρα. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα θα τροποποιούνται αναλόγως των δεδομένων της ανασκαφικής έρευνας».

Από δω και πέρα προβλέπεται, σύμφωνα με την Άννα Παναγιωταρέα, «το άνοιγμα, δια της αφαίρεσης του χώματος, του τρίτου θυρώματος και η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων».

 

Διαβάστε επίσης:

Η Περιστέρη για την Αμφίπολη: Σε έναν μήνα τελειώνουμε 

H Περιστέρη για την Αμφίπολη: μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε νέα…

Discovery: Η Ολυμπιάδα ένοικος του τάφου

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ