Αμφίπολη-Οι Καρυάτιδες “αποκαλύπτουν” την ηλικία του τύμβου

Αμφίπολη-Οι Καρυάτιδες “αποκαλύπτουν” την ηλικία του τύμβου

Από τα βάθρα στα οποία στέκονται τα πανέμορφα αγάλματα, από τα ίδια τα γλυπτά αλλά και από τα δάπεδα των δύο θαλάμων περιμένουν οι αρχαιολόγοι πρόσθετες πληροφορίες για την χρονολόγηση του μνημείου.

Πρόσθετες πληροφορίες για ασφαλέστερη χρονολόγηση του τάφου αναζητούν οι ανασκαφείς στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει κινητά αντικείμενα και νομίσματα εντός του μνημείου που θα τους βοηθούσε. Έτσι έχουν στρέψει την προσοχή τους στις Καρυάτιδες και κυρίως στα βάθρα επάνω στα οποία στέκονται. Ελπίζουν ότι με την πλήρη αποκάλυψη αυτών των βάθρων θα λάβουν λεπτομερείς πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να δουν κατά πόσον τα βάθρα και ο περίβολος έχουν κατασκευαστεί στην ίδια περίοδο. 

Χθες η ανασκαφική ομάδα συνέχισε τις αποχωματώσεις μπροστά και πίσω από τις δύο Καρυάτιδες και το ίδιο αναμένεται να γίνει σήμερα, έως ότου αποκαλυφθούν τα δάπεδα των δύο θαλάμων. Και αυτά είναι δυνατόν να δώσουν πρόσθετες πληροφορίες για την εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκαν.

Επίσης, όνο στα δάπεδα θα βρεθούν οποιαδήποτε κινητά ευρήματα υπάρχουν σε αυτό το σημείο-εφόσον υπάρχουν. Ίσως κάποια αγγεία προσφορών ή κάτι άλλο που πιθανώς έπεσε από τους εργάτες που δούλευαν εκεί κατά την αρχαιότητα.

Στην περίπτωση του τάφου της αμφίπολης είναι πιθανό οι Καρυάτιδες να έχουν κατασκευαστεί από Αθηναίο Καλλιτέχνη. Ίσως όμως προέρχονται και από εργαστήριο της περιοχής. Θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να υπάρχει επιγραφή με το όνομα του καλλιτέχνη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ