• ΦΩΤΟ-Δέος από τις Καρυάτιδες στην Αμφίπολη - Το σχέδιο για τον 4ο θάλαμο

  12:01 μμ, Κυριακή 21 Σεπ 2014 12:01 μμ, Κυριακή 21 Σεπ 2014

  ΦΩΤΟ-Δέος από τις Καρυάτιδες - Το σχέδιο για τον 4ο θάλαμο

  Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από το δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ.

  Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις, φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

  Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33 μ. και πλάτους 0,68 μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν, δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων.

  Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68 μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων, βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

  Το ίχνος για τον 4ο θάλαμο

  Ένα μαρμάρινο πλαίσιο με άνοιγμα σχεδόν ενός μέτρου εντοπίστηκε στον τρίτο θάλαμο, μετά τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε.

  Ωστόσο η ανασκαφική ομάδα δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για είσοδο ενός τετάρτου θαλάμου, όμως η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη σε δηλώσεις της, είπε ότι υπάρχουν σχετικές ενδείξεις για την ύπαρξή του.

  Πλέον το σχέδιο για την προσέγγυση του 4ου θαλάμου, περιλαμβάνει αρχικά την απομάκρυνση των χωμάτων τόσο μέσα στους θαλάμους όσο και επάνω από τον τύμβο για να αποφορτιστεί από το βάρος που κουβαλά, όπως και οι εργασίες υποστύλωσης και αντιστήριξης.

  Αφού πρώτα βγει το χώμα από τον δεύτερο θάλαμο και υποστυλωθεί το πάνω μέρος της εισόδου που ήταν σπασμένο, θα αφαιρεθούν κι άλλες πέτρες από τον τοίχο σφράγισης ώστε να τοποθετηθούν η ταινία μεταφοράς και η γερανογέφυρα που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες.

  Τεχνικές εργασίες

  Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

  - Αποφασίστηκε από τη διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά δια της αρχαίας εισόδου.

  Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία, θα αφαιρεθεί επίχωση από το δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου με ξύλινα στοιχεία.

  - Θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.

  - Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από το δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης, θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.

  - Απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης, λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.

  - Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν, μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.

  - Είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.

  - Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.

  - Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για τη διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.

  Δείτε τις φωτογραφίες:

  Διαβάστε επίσης:

  ΒΙΝΤΕΟ-Αποκαλύφθηκαν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης-Ενδείξεις για τέταρτο θάλαμο

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα