Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης

Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης

Είναι 151 ετών. Όμως, όχι μόνο γοητεύει αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να πάρει από πάνω της το βλέμμα του. Η φωτογραφία του Ούγγρου φωτογράφου, Γιόζεφ Ζέκελι, που δείχνει τη Θεσσαλονίκη «κλεισμένη» στα μεσαιωνικά τείχη, είναι η πιο παλιά φωτογραφική απεικόνιση της πόλης. Τραβήχτηκε το 1863 και μαζί με άλλες δύο –σχετικά- νεότερες, κοσμούν πλέον το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, «ταξιδεύοντας» τους επισκέπτες νοερά πίσω στο χρόνο. Εκτυπώθηκαν σε μεγάλες διαστάσεις και δωρίθηκαν στον κεντρικό Δήμο από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.

Η φωτογραφία του Γιόζεφ Ζέκελι είχε τραβηχτεί κατά τη διάρκεια μιας εξερευνητικής αποστολής, που χρηματοδοτήθηκε από την Αυστρουγγαρία στα οθωμανικά, τότε, Βαλκάνια. «Ανακαλύφθηκε» εκ νέου το 2.000, αφού είχε περάσει έναν ολόκληρο αιώνα στην αφάνεια, και το ΜΙΕΤ απέκτησε τα δικαιώματα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας.

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία η Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται όπως ήταν λίγο πριν από την έλευση του εκσυγχρονισμού, που σηματοδοτήθηκε από την κατεδάφιση του θαλάσσιου τείχους και την εγκατάσταση του σιδηροδρόμου στα 1870-71.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ