Σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη 

Με πορείες και συγκεντρώσεις τα συνδικάτα των εργαζομένων προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους, με αφορμή τη διοργάνωση της φετινής ΔΕΘ και διαδηλώνουν με αιτήματα ενάντια στην ανεργία, τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τις περικοπές, τη λιτότητα.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ, που ξεκίνησε από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και προγραμματίζεται να καταλήξει έξω από τη ΔΕΘ και του ΠΑΜΕ, με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους και κατάληξη στο λιμάνι.

«Με το σημερινό μας μαζικό συλλαλητήριο εγκαινιάζουμε τη νέα αγωνιστική σεζόν. Οι εξαγγελίες είναι στον αέρα. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και κυρίως οι άνεργοι συνάδελφοι μας υποφέρουν. Ημίμετρα δεν αρκούν. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή πολιτικής, που θα δώσει στον κόσμο της εργασίας την ώθηση που απαιτείται και θα δώσει στην οικονομία μια αναπτυξιακή ώθηση και προοπτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, που συμμετέχει στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, αναφέρθηκε στην υψηλή ανεργία, την αποβιομηχάνιση, τα φαινόμενα απλήρωτης και μαύρης εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επιχειρήσεις που κλείνουν και σε άλλες «εργασιακές πληγές» και σε «προβλήματα που ζητούν λύσεις».

«Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για οικονομική ανάκαμψη, το 40% της Β. Ελλάδας παλεύει με την ανεργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ και πρόσθεσε: «Αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε ούτε και θέλουμε να την αποδεχτούμε. Απαιτούμε να μπει εδώ και τώρα ένα τέλος».

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό το μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Παϊδας, που αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την εφαρμογή μέτρων, όπως η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα και η αξιολόγηση.

Προσυγκεντρώσεις πραγματοποίησαν, στην πλατεία Αγίας Σοφίας οργανώσεις πολιτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και, στη συμβολή της πλατείας Αριστοτέλους με την οδό Τσιμισκή σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες, που με άλλους κλάδους και μαζί με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και βουλευτών του και μελών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, κινήθηκαν προς το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και ενώθηκαν με την πορεία των συνδικάτων.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

«Να δοθεί πανίσχυρη απάντηση του εργαζόμενου λαού στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια», ζήτησε ο κεντρικός ομιλητής και μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Άλλη μια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από την «Πρωτοβουλία Σωματείων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα» στην Καμάρα και ακολούθησε πορεία, ενώ δημοσιογράφοι – μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ – μαζί και με άλλους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ, συγκεντρώθηκαν στην οδό Αγγελάκη και συμμετείχαν στην πορεία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΕΚΘ.

Όλες οι πορείες κινήθηκαν προς την πλατεία της ΧΑΝΘ, όπου σταδιακά φθάνει και η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ. Το ΠΑΜΕ συνέχισε την πορεία του μέσω των οδών Αγγελάκη και Εγνατία με κατεύθυνση προς το λιμάνι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ