Eποχιακή συναισθηματική διαταραχή-Γιατί το καλοκαίρι νιώθω θλίψη;

Eποχιακή συναισθηματική διαταραχή-Γιατί το καλοκαίρι νιώθω θλίψη;

Ας δούμε σήμερα τις μεταβολές της διάθεσης που είναι δυνατόν να παρατηρηθούν τους θερινούς μήνες (μετάφραση-προσαρμογή άρθρου της Morgan Griffin).

Γράφει η εκπαιδευτική – συμβουλευτική ψυχολόγος, Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου.

Το σύνδρομο εποχιακής κατάθλιψης (Seasonal Affective Disorder- SAD) χαρακτηρίζει κυρίως τους χειμερινούς μήνες, λόγω της απουσίας ηλιοφάνειας και των συνεπειών στις εκκρίσεις ορισμένων νευροδιαβιβαστών που βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Είναι γνωστό ότι η ηλιοφάνεια είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν την έκκριση ενδορφινών στον οργανισμών μας, ουσιών που ευθύνονται για την χαρούμενη διάθεση και γνωστών για την παυσίπονη δράση τους. Αυτή η εποχική μελαγχολία έχει λοιπόν βιολογικά αίτια, καθώς μερικοί άνθρωποι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην απουσία του ηλιακού φωτός το χειμώνα. Ολοένα και πιο συχνή μάλιστα γίνεται η χρήση ειδικών λαμπών που προσομοιώνουν το ηλιακό φως (lightboxes), για την αντιμετώπιση της πεσμένης διάθεσης.

Ωστόσο, η εποχική θλίψη δεν αφορά μόνο τους χειμερινούς μήνες. Για μερικούς ανθρώπους είναι το καλοκαίρι που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα. Μάλιστα ο γιατρός Ian A. Cook, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος για την κατάθλιψη στο πανεπιστήμιο UCLA, βρίσκει να έχει και η θερινή κατάθλιψη βιολογικά αίτα.

Το να νιώθει κανείς δυσφορία το καλοκαίρι συναντά την εξής επιπρόσθετη δυσκολία: υποτίθεται ότι σε όλους αρέσει το καλοκαίρι! Τι συμβαίνει όμως όταν για κάποιον πρόκειται για μια περίοδο που επιφέρει ιδιαίτερα δύσκολα συναισθήματα;

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ