Σοκ στη Ρόδο με άνδρα που πέθανε από τσίμπημα αράχνης

Σοκ στη Ρόδο με άνδρα που πέθανε από τσίμπημα αράχνης

 

Κατέληξε σήμερα το πρωί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρόδου, όπου νοσηλεύονταν επί 22 ημέρες, ένας 65χρονος άνδρας, ο οποίος δέχθηκε τσίμπημα από αράχνη στο σπίτι του με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατο σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί για να βρουν αντίδοτο για το δηλητήριο της καφέ αράχνης και να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο άνδρα, απέβησαν άκαρπες.

Οι επιστήμονες του Ειδικού Κέντρου Δηλητηριάσεων με το οποίο επικοινώνησαν οι γιατροί του νοσοκομείου Ρόδου δήλωσαν πως δεν υπάρχει ουσία που να αντιμετωπίζει το τσίμπημα του συγκεκριμένου εντόμου. Αντίδοτο κυκλοφορεί μόνο για το τσίμπημα της μαύρης αράχνης, που ζει στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο άτυχος άνδρας ήρθε στη Ρόδο για ολιγοήμερες διακοπές και διέμενε στο σπίτι του, που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Κρεμαστής. Το σπίτι ήταν κλειστό για πολύ καιρό και είχε γεμίσει από έντομα και αράχνες όπως είπε στους γιατρούς του νοσοκομείου, η σύζυγος του 65χρονου, η οποία και έχει καταγωγή από τη Ρόδο.

Ο άνδρας δεν έδωσε σημασία στην παρουσία των εντόμων. Τελικά, όμως, ενώ κοιμόταν, μια από τις αράχνες τον τσίμπησε. Διεκομίσθη στο νοσοκομείο αλλά διαπιστώθηκε πως δεν αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα.

Μετά από 24 ώρες άρχισε να μην αισθάνεται καλά, μεταφέρθηκε πάλι στο νοσοκομείο και εισήλθε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση.

«Όταν ήρθε για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο ο ασθενής διασωληνώθηκε αμέσως. Στη ΜΕΘ οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε πολυοργανική ανεπάρκεια. Μετά είδαν στο σώμα του σημάδια που έδειχναν πως ο άνδρας είχε τσιμπηθεί από δηλητηριώδη αράχνη. Ήρθαν σε επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων, εξήγησαν τα συμπτώματα και ζήτησαν να σταλεί στη Ρόδο ειδικός ορός – αντίδοτο. Οι επιστήμονες του κέντρου δήλωσαν πως ορός υπάρχει μόνο για τα τσιμπήματα της μαύρης αράχνης. Για την καφέ χρώματος αράχνη δήλωσαν πως δεν υπάρχει αντίδοτο και πως δεν μπορούν να γίνουν για το δηλητήριό της τοξικολογικές εξετάσεις. Μετά ακολουθήθηκε συμπτωματική θεραπεία. Αντιμετωπίζαμε δηλαδή κάθε πάθηση που παρουσίαζε ο ασθενής. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αντιμετωπίσουμε τις βλάβες που παρουσίαζαν τα όργανά του και να τον κρατήσουμε στη ζωή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βασίλης Κινούς και τόνισε πως ήταν αρνητικό το γεγονός ότι η εκδήλωση των σοβαρότατων συμπτωμάτων καθυστέρησε 24 ώρες.

«Αν είχε εισέλθει στον οργανισμό του 65χρονου δηλητήριο από άλλο ερπετό τα συμπτώματα θα εκδηλώνονταν άμεσα. Η καθυστέρηση προκάλεσε και τα σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό του. Η κατάστασή του ήταν πολύ βαριά και δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να τον σώσουμε, αφού δεν υπήρχε και αντίδοτο», εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών δήλωσε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προφυλάσσονται από τα έντομα και τα ερπετά. Επιβάλλεται να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Αν παρ’ όλα αυτά δεχθούν επίθεση θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια των γιατρών», πρόσθεσε.

 

Πηγή:dimokratiki.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ