• SOS σε διάσημο κροκοδειλάκια για τον Σήφη

  11:07 πμ, Δευτέρα 11 Αυγ 2014 11:07 πμ, Δευτέρα 11 Αυγ 2014

  SOS σε διάσημο κροκοδειλάκια για τον Σήφη

  Αν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο ο Σήφης δεν έχει πιαστεί, τότε οι αρμόδιοι θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του σχεδίου για την «αιχμαλωσία» με τη συνδρομή του διάσημου από το Discovery Channel ακτιβιστή και ειδικού σε θέματα κροκοδείλων Ολιβιέ Μπερά

  Σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη της επιχείρησης εγκλωβισμού του, ο Σήφης αποδεικνύεται «σκληρό καρύδι», αρνείται να... παραδοθεί και αποφεύγει τις παγίδες με τα δολώματα όπως ο διάβολος το λιβάνι.

  Άλλωστε, όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής, τα κοτόπουλα δεν είναι του γούστου του. Προτιμάει τις πάπιες, οι οποίες εξαφανίζονται σταδιακά από το φράγμα. Στην επιβίωση φιλίες δεν υπάρχουν. Μπορεί να κολυμπάει αρμονικά μαζί τους, όμως όταν πεινάσει ο Σήφης, δεν χαρίζεται.

  Οι επικεφαλής της επιχείρησης γνώριζαν από την αρχή ότι ο εγκλωβισμός του δημοφιλούς ερπετού δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, εκτός και αν η τύχη ήταν με το μέρος τους. Προηγούμενη εμπειρία δεν έχουν. Μέχρι πρότινος η ύπαρξη ενός κροκόδειλου σε ποτάμι της Κρήτης μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί.

  Από την άλλη, ο Σήφης παίζει στην «έδρα» του. Το φράγμα των Ποταμών είναι το σπίτι του. Ξέρει πού θα κινηθεί, πώς θα ελιχθεί, πού θα κρυφτεί. Εχει και αυτός τα «χούγια» του. Του αρέσει να ξεκουράζεται σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ όταν θέλει να λιαστεί επιλέγει άλλα μέρη του φράγματος.

  Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν καταγραφεί από τους επικεφαλής της επιχείρησης, οι οποίοι ήδη έχουν διπλασιάσει τις παγίδες, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκλωβισμού του. Συνολικά έχουν τοποθετηθεί τέσσερα μεταλλικά κλουβιά, καμουφλαρισμένα με κλαδιά. Τα τρία έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή του «Πατσού», το οποίο είναι το αγαπημένο μέρος του Σήφη, ενώ έχουν εγκαταστήσει ακόμα μία παγίδα στις «Βαγιωνιές», ένα άλλο σημείο στο οποίο «συχνάζει» το ερπετό, όπως αποκαλύπτουν οι πατημασιές του.

  Μέχρι της Παναγίας

  Αν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο ο Σήφης δεν έχει πιαστεί, τότε οι αρμόδιοι θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του σχεδίου για την «αιχμαλωσία» του ερπετού με τη συνδρομή του διάσημου από το Discovery Channel ακτιβιστή και ειδικού σε θέματα κροκοδείλων Ολιβιέ Μπερά.

  Όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Εργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, στον οποίο υπάγεται το φράγμα των Ποταμών, όλα θα κριθούν τον Δεκαπενταύγουστο.

  «Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Μπερά, ο οποίος αναμένεται να έρθει στην Κρήτη μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Θα έρθει είτε πιάσουμε τον Σήφη, είτε όχι. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι στο φράγμα ζει και ένας δεύτερος, μικρότερος κροκόδειλος. Εμείς δεν τον έχουμε δει, όμως οι πληροφορίες που καταφτάνουν επιμένουν και για δεύτερο κροκόδειλο. Η παρουσία του κ. Μπερά είναι σημαντική, προκειμένου να κάνει έναν έλεγχο στο φράγμα και να αξιολογήσει τα ευρήματα ως ειδικός. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία για να είμαστε σίγουροι, να ηρεμήσει και ο κόσμος που έχει περιουσία στην περιοχή. Όσο για τον Σήφη, για τον κ. Μπερά η σύλληψή του είναι απλή διαδικασία».

  Σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη, τις ημέρες εκείνες, δηλαδή από τις 20 Αυγούστου και μετά, στην Κρήτη θα βρίσκεται για διακοπές και ο Αυστριακός ερπετολόγος Ερβιν Μόζερ, ο οποίος επίσης έχει εκφράσει τη θέλησή του να συμμετάσχει στην επιχείρηση εγκλωβισμού του Σήφη. Ο Αυστριακός αγαπά την Κρήτη και περνά μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών διακοπών του στο νησί.

  Η νάρκωση

  Στη δεύτερη φάση του σχεδίου είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν δίχτυα και θηλιές. Πάντως οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη λύση της νάρκωσης, υπό το φόβο να χάσουν τον Σήφη σε περίπτωση που προσπαθήσει να διαφύγει στον βυθό.

  «Πρέπει να έχουμε υπομονή. Και για μας είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Ισως να σταθούμε τυχεροί και να τσιμπήσει το δόλωμα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Πριν μερικές ημέρες ο Σήφης κοιμήθηκε δίπλα ακριβώς από μία παγίδα, αλλά δεν μας έκανε τη χάρη. Ιδωμεν», σχολίασε ο κ. Μαμαγκάκης. Ποιος ξέρει, ίσως η Παναγία κάνει το θαύμα της.

  Πηγή: Έθνος

  Διαβάστε επίσης

  ΒΙΝΤΕΟ-Ο Σήφης δεν... τσιμπάει στα δολώματα

  Ο Σήφης είδε την παγίδα, αλλά δεν… τσίμπησε

  ΦΩΤΟ-Στήνουν νέες παγίδες για τον… άφαντο Σήφη

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα