Τριτοκοσμικό τοπίο η Φιλοσοφική Αθηνών

Τριτοκοσμικό τοπίο η Φιλοσοφική Αθηνών

Σκουπίδια παντού, χώροι που πλημμυρίζουν με την πρώτη νεροποντή… Εικόνες ντροπής για το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ανήρτησε χθες ο πανεπιστημιακός Μάνος Στεφανίδης στον ιστότοπό του και έκαναν το γύρο του διαδικτύου. Εικόνες που δείχνουν ένα πανεπιστήμιο σε παρακμή, σε παράλυση. Και η κατάσταση, ίσως, είναι και χειρότερη, καθώς καθηγητές καταγγέλλουν ότι η βρωμιά και η εγκατάλειψη στα άδυτα του ιδρύματος είναι εντονότερες. Η Φιλοσοφική Σχολή στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη, στο δεύτερο, μετά το Πεντάγωνο, μεγαλύτερο κτιριακό σύμπλεγμα της Αττικής, φιλοξενώντας πάνω από 20.000 φοιτητές, πανεπιστημιακούς και διοικητικό προσωπικό.

Καταπέλτης ήταν ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Μάνος Στεφανίδης, παρουσιάζοντας εικόνες από χώρους της Φιλοσοφικής γεμάτους σκουπίδια, καθώς και φωτογραφίες με πλημμυρισμένους χώρους του ΕΚΠΑ και ένα στρώμα να χάσκει μέσα στα λασπόνερα. «Αφιερώνονται στον απερχόμενο πρύτανη κ. Πελεγρίνη και τα γενναία μέλη της Συγκλήτου, τα οποία συχνά προπηλακίζονταν αγόγγυστα από εισβολείς φοιτητές κατά τις συνεδρίες τους. Αφιερώνονται, επίσης, στο Συμβούλιο σπουδών του ΕΚΠΑ που αποφάσισε, πριν από εμάς για εμάς τι επιτρέπεται να ψηφίσουμε στις πρυτανικές εκλογές. Ζήτω το δημόσιο, ανεξάρτητο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

ΥΓ. 1: Δυστυχώς, στις φωτό δεν φαίνονται ποντίκια, κατσαρίδες και μικρόβια και δεν αποτυπώνονται οι οσμές…

ΥΓ. 2: Δεν έφταναν ο σωροί των σκουπιδιών σε όλη την Πανεπιστημιούπολη και το άλσος της, ήρθε και η νεροποντή, για να τιμωρήσει ακόμη περισσότερο την αβελτηρία και την ανικανότητά μας…».

«Η βρωμιά και οι εικόνες που παρουσιάστηκαν είναι το κερασάκι στην τούρτα, επειδή φαίνονται. Τι δεν φαίνεται; Οι τουαλέτες που δεν γίνεται να χρησιμοποιηθούν, τα ποντίκια που κυκλοφορούν στους χώρους, η σήψη -πραγματική και μεταφορική- που είναι έντονη παντού», πρόσθεσε, χθες στην «Καθημερινή», άλλο μέλος της Φιλοσοφικής Σχολής. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν καταστραφεί οι σωληνώσεις στο υπόγειο της σχολής, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο για την υγιεινή, αλλά και για την ασφάλεια του κτιρίου. Και δεν είναι μόνο η Φιλοσοφική. «Σε άλλες σχολές, η δυσωδία είναι πιο έντονη. Πρόσφατα, είχα επισκέπτες καθηγητές από ξένα ΑΕΙ και δεν τόλμησα να τους φέρω στη σχολή», τόνισε στην «Καθημερινή» καθηγήτρια στην Πανεπιστημιούπολη.

Οι ευθύνες της ηγεσίας του ιδρύματος είναι μεγάλες, καθώς δεν υπάρχει σύμβαση καθαριότητας, αφού οι απευθείας αναθέσεις και οι ανανεώσεις τους την τελευταία διετία κρίθηκαν μη νόμιμες από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Για το θέμα, το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ έχει ζητήσει από τον -αρμόδιο εκ του νόμου για τα ζητήματα καθαριότητας, φύλαξης κ.ά.- πρύτανη Θ. Πελεγρίνη να ενημερώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Όμως, το ίδρυμα θα κλείσει για τις διακοπές του Αυγούστου, χωρίς λύση. Ο κ. Πελεγρίνης δείχνει να επιθυμεί να κλείσει τη θητεία του, ενθυμούμενος μόνο τα φώτα που τράβηξε επάνω του στα πρόσφατα εγκαίνια του κτιρίου της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής. «Ζήτω το δημόσιο, ανεξάρτητο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο», ανέφερε ο κ. Στεφανίδης. Κάποιοι θεωρούν ότι υπηρετούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, πετώντας τα σκουπίδια τους κάτω από το χαλί…

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Μαζικές δηλητηριάσεις αδέσποτων στο κέντρο της Αθήνας

Έλεγχοι για το ζύγισμα του ψωμιού

Νέο “πάρτι” στον ΕΟΠΥΥ με υπερσυνταγογραφήσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ