Τα φρούτα παχαίνουν γιατί έχουν ζάχαρη: Ποια όμως;

Τα φρούτα παχαίνουν γιατί έχουν ζάχαρη: Ποια όμως;

Το σταφύλι προκαλεί ζάχαρο και το καρπούζι είναι ιδιαίτερα παχυντικό γιατί περιέχει ζαχαρόνερο. Μην μου πείτε ότι δεν το έχετε ξανακούσει! Ας δούμε όμως ποια είναι η αλήθεια για τα εύγευστα καλοκαιρινά φρούτα.

Τα φρούτα περιέχουν κατά κύριο λόγο τον μονοσακχαρίτη φρουκτόζη, στον οποίο οφείλεται και η γλυκιά τους γεύση. Στα καλοκαιρινά φρούτα, η φρουκτόζη μπορεί να συνοδεύεται και από μικρότερες ποσότητες γλυκόζης (την κοινή ζάχαρη), αλλά η ύπαρξη των φυτικών ινών στο ίδιο τρόφιμο, καθιστά την απορρόφησή της αργή, με συνέπεια να μην δημιουργούνται υψηλές τιμές ζαχάρου στο αίμα.

Γιατί τότε λένε ότι τα φρούτα παχαίνουν;

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι το καλοκαίρι, είναι η κατανάλωση μεγάλων μερίδων φρούτων. Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό πρακτικά:

Ένα ισοδύναμο φρούτου στη διαιτολογία, μπορεί να προσληφθεί καταναλώνοντας ένα μέτριο μήλο ή 10-12 ρόγες σταφύλι ή 6 μεγάλες φράουλες ή μια πολύ λεπτή φέτα καρπούζι. Φαντάζομαι όμως ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει στις 10 ρόγες σταφύλι, αλλά παράλληλα δεν έχει την τάση να φάει συχνά 3 μήλα!

Συνεπώς, η ποσότητα είναι που μετράει περισσότερο από το είδος του φρούτου. Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται, την στιγμή που καταναλώνεται με μέτρο .

Επίσης, καλό είναι να θυμάστε ότι όσο πιο ώριμο είναι το φρούτο τόσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός του δείκτης, δηλαδή τόσο περισσότερο θα ανεβάσει το ζάχαρό σας.

Φράουλες: 5-6 μεγάλες φράουλες ή 10 μικρές αντιστοιχούν σε ένα ισοδύναμο φρούτου και αποδίδουν περίπου 50 θερμίδες . Είναι τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ και μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

Κεράσια: 10-12 κεράσια αντιστοιχούν σε ένα ισοδύναμο φρούτου και αποδίδουν περίπου 90 θερμίδες. Περιέχουν περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ