Τελεσίγραφο για ενιαίο ουρανό στην ΕΕ

Τελεσίγραφο για ενιαίο ουρανό στην ΕΕ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για τον κοινό ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Με την εφαρμογή του θα μειωθεί ο χρόνος των πτήσεων και η τιμή των εισιτηρίων.

Διορία δύο μηνών έδωσε με προειδοποιητικές της επιστολές στην Ελλάδα και σε άλλες 17 χώρες, προκειμένου να βελτιώσουν τα κοινά λειτουργικά τμήματα του εναέριου χώρου στα οποία ανήκουν.

Ουσιαστικά πρόκειται για την προετοιμασία της εφαρμογής του «ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού», η οποία θα μειώσει κατά τουλάχιστον μία ώρα τα αεροπορικά ταξίδια από την Αθήνα προς το Λονδίνο, το Παρίσι ή τις σκανδιναβικές χώρες. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας των αεροσκαφών στην Ευρώπη που ετοιμάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο ολόκληρος ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος από το 2020 έως το 2030 θα ενοποιηθεί έως και το ύψος των 46.000 ποδιών.

Αποτέλεσμα της ενοποίησης αυτής θα είναι οι αεροπορικές εταιρείες να μπορούν να επιλέγουν συντομότερες ευθείες διαδρομές σε καλύτερο ύψος, χωρίς να αναγκάζονται σε ζιγκ ζαγκ μέσα από δαιδαλώδεις αεροδιαδρομές βάσει των κρατικών συνόρων, ενώ θα αποφεύγουν περιοχές με συνωστισμό. Τα οφέλη από την εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού είναι σημαντικά, καθώς:

  • Θα συντομεύσει ο χρόνος των αεροπορικών ταξιδιών.
  • Θα μειωθούν οι καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες ώρες πτήσεων και θα αυξηθεί η ασφάλεια.
  • Θα μειωθεί το κόστος των εταιρειών, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση και της τιμής των εισιτηρίων.
  • Θα μειωθούν οι εκπεμπόμενοι ρύποι αλλά και ο θόρυβος. Προς το παρόν όμως, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Σιμ Καλάς, η ομαδοποίηση του εναέριου χώρου στα εννέα τμήματα που έχουν αποφασιστεί παραμένει στα χαρτιά.

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης

Να εφαρμοστεί ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός

ΦΩΤΟ-Ελληνικά πυροτεχνήματα στον ουρανό της Τσεχίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ