ΒΙΝΤΕΟ-Το ντοκουμέντο της σύλληψης Μαζιώτη

ΒΙΝΤΕΟ-Το ντοκουμέντο της σύλληψης Μαζιώτη

 

Σκηνές ταινίας δράσης έζησε σήμερα το κέντρο της Αθήνας καθώς μετατράπηκε κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης. Η αιματηρή συμπλοκή που οδήγησε στη σύλληψη του τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη, που αναζητούσε η ΕΛ.ΑΣ για χρόνια, ευτυχώς έληξε με 4 ελαφρά τραυματισμένους την ώρα που οι πυροβολισμοί σκορπούσαν τον τρόμο στα πιο τουριστικά σημεία της Αθήνας. 

Το χρονικό της αιματηρής συμπλοκής

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία γνώριζε τις τελευταίες 20-22 ημέρες ότι ο Νίκος Μαζιώτης βρίσκεται στην Αθήνα. Και όχι μόνο αυτό ότι κινούνταν συγκεκριμένες ώρες με το μετρό και κατέβαινε στο κέντρο της Αθήνας. Τις τελευταίες ημέρες άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν απλωθεί σε διάφορους σταθμούς μέχρι και το κέντρο της Αθήνας περιμένοντας να κάνει την εμφάνισή του ο καταζητούμενος τρομοκράτης. Σήμερα ο Μαζιώτης βγήκε από τον σταθμό της Αθηνάς, όπου βρισκόταν τυχαία για άλλη υπόθεση κλιμάκιο της αστυνομίας.

Κάποια στιγμή ένας έμπειρος αστυνομικός διαπίστωσε ότι ο άνθρωπος που πέρασε μπροστά του φορούσε κουκούλα. Εικάζεται μάλιστα ότι τον αναγνώρισε κιόλας. Ενημέρωσε αμέσως το κέντρο λέγοντας «έχουμε τον Μαζιώτη».

Σύμφωνα με άλλη πληροφορία ο Μαζιώτης πριν πάει στο κατάστημα για να διαλέξει σακβουαγιάζ , είχε πάει σε άλλο κατάστημα για να αγοράσει ένα μπλουζάκι. Εκεί σήκωσε το χέρι ψηλά για να δείξει το μπλουζάκι που ήθελε και αποκαλύφθηκε το όπλο που είχε κάτω από τα ρούχα του.  Το είδε η πωλήτρια και κάλεσε την Άμεση Δράση.

Γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση με την επωνυμία «Θησέας», για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, το παραεμπόριο και την παράνομη μετανάστευση, στο Θησείο και το Μοναστηράκι, με εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων μετέβησαν σε κατάστημα με είδη κάμπινγκ, στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Αγίας Ειρήνης, για να ελέγξουν ύποπτο άτομο.

Όπως αποδείχτηκε, επρόκειτο για τον Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος ήταν μεταμφιεσμένος, φορώντας περούκα. Οι αστυνομικοί, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες, κάλεσαν τον Μαζιώτη, καθώς έβγαινε από το κατάστημα, να παραδοθεί, αλλά λίγα μέτρα πιο πέρα, στην γωνία Αθηνάς και Ερμού, ο καταζητούμενος πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να γίνει πραγματική μάχη.

Ο Μαζιώτης φέρεται ότι μπήκε σε ένα ταξί για να φύγει, αλλά όταν διαπίστωσε ότι ήταν εγκλωβισμένος βγήκε και έτρεξε προς την οδό Μητροπόλεως. Στο ύψος της Καπνικαρέας έγινε και δεύτερη ένοπλη συμπλοκή, όπου και τραυματίστηκε. Εκεί επίσης τραυματίστηκε και ο ειδικός φρουρός, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση «Θησέας» και ήταν στην ομάδα που καταδίωξε τον καταζητούμενο.

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ-Ολόκληρο το χρονικό της αιματηρής συμπλοκής με τον Μαζιώτη–4 τραυματίες

Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο της συμπλοκής

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο που δείχνει καρέ-καρέ τη συμπλοκή του Νίκου Μαζιώτη με τους αστυνομικούς, όπως την κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος καταστήματος της περιοχής.

Δείτε τα αποκλειστικά πλάνα που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

 

 

Δείτε τη στιγμή του τραυματισμού του 19χρονου Αυστραλού τουρίστα, ο οποίος αμέσως μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε έτρεξε μέσα στο κατάστημα.

Αυτή είναι η ταυτότητα που χρησιμοποιούσε ο Μαζιώτης

Ο Νίκος Μαζιώτης χρησιμοποιούσε πλαστή αστυνομική ταυτότητα στο όνομα Μιχάλης Μιχελάκης του Νικολάου και της Αρχοντίας γεννηθείς την 16/4/1977 στην Αθήνα. H ταυτότητα έχει την φωτογραφία άλλου προσώπου, για το οποίο γίνεται έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ποιό είναι και τι σχέση έχει με τον συλληφθέντα.

Όπως είπε ο κ. Τσακνάκης, με την ταυτότητα αυτή αγοράστηκε το 2013 από την Αθήνα, ένα αυτοκίνητο μάρκας HYUNDAI ACCENT, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, χρώματος ασημί, το οποίο φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε ο Μαζιώτης και σύμφωνα με μια πληροφορία προσομοιάζει με το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν ο συλληφθείς και οι συνεργάτες του στην αιματηρή ένοπλη ληστεία που έγινε πριν από λίγο καιρό στην Κλειτορία Καλαβρύτων.

Για τον λόγο αυτό, ο αρχηγός κάνει έκκληση στους πολίτες, όποιος γνωρίζει κάτι για την ταυτότητα, (η οποία θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση κάποιων σπιτιών ή άλλων χώρων), ή για το παραπάνω αυτοκίνητο, να επικοινωνήσει με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στα τηλέφωνα 1014 και 10414.

 

ΦΩΤΟ-Αυτή είναι η ταυτότητα που χρησιμοποιούσε ο Μαζιώτης

Οκτώ σφαίρες έριξε ο Μαζιώτης

Σε ότι αφορά στα μεσημεριανά γεγονότα στο Μοναστηράκι, ο αρχηγός τόνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των πολιτών, εκτός από τον ελαφρύ τραυματισμό των δύο τουριστών από την Αυστραλία και την Γερμανία, χάρις στην ψυχραιμία των αστυνομικών, οι οποίοι δεν ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς του Μαζιώτη μέσα στον κόσμο.

Ο Μαζιώτης, όπως είπε ο αρχηγός, πυροβόλησε συνολικά οκτώ φορές με πιστόλι μάρκας USB, ενώ οι αστυνομικοί πυροβόλησαν μόνο μία φορά, αφού απομακρύνθηκαν από πολυσύχναστη περιοχή και τραυμάτισαν τον καταζητούμενο.

Σε ότι αφορά την δράση του Νίκου Μαζιώτη μέχρι την σύλληψή του, ο κ. Τσακνάκης ανέφερε ότι:

«Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει η συμμετοχή του στη ληστεία στα Μέθανα Τροιζηνίας, καθόσον εκεί βρέθηκε παλαμικό του αποτύπωμα. Από την έρευνα επίσης προκύπτει γενετικός τύπος στη ληστεία της Τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας, γενετικός τύπος, που ταυτίζεται σε πλήθος αντικειμένων, και προσωπικών αντικειμένων, που βρέθηκαν στην οικία του, κατά την αρχική του σύλληψη τον Απρίλιο του 2010.

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θέλω να σας θυμίσω ότι είχε συλληφθεί στις 11-4-2010, όπως προανέφερα για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», καθώς και για τη διάπραξη σωρείας αδικημάτων, όπως προμήθεια, κατοχή, χρήση εκρηκτικών υλών και είχε καταδικαστεί συνολικά σε φυλάκιση 50 ετών.

Επίσης, θα κατηγορηθεί γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της έκρηξης που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο στην οδό Αμερικής.

Ως αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας θέλω να συγχαρώ δημόσια όλο το προσωπικό, που συμμετείχε στον εντοπισμό και τη σύλληψη του καταζητούμενου τρομοκράτη, για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και το επαγγελματισμό που επέδειξαν».

Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό, και ολόκληρης της κυβέρνησης προς την Αστυνομία μετέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες και δήλωσε:

«Η σημερινή επιτυχία της Αστυνομίας, που επαναλαμβάνω είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών όλου του Σώματος συνεισφέρει με πολλαπλά οφέλη στην ελληνική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο πολιτικό, όπως είναι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όσο και σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό για την ανάπτυξη της ίδιας της χώρας.

Πιστεύω πως με αφορμή τη σημερινή επιτυχία και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε διαφορές, οφείλει το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα στο σύνολο τους να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και της βίας μιας και το διακύβευμα είναι η ίδια η δημοκρατία.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας διότι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλες τις πλευρές σοβαρότητα και επαγρύπνηση.

Συγχαρητήρια και πάλι στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας».

Δείτε τις επίσημες ανακοινώσεις του αρχηγού της ΕΛΑΣ και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια

Τα κρησφύγετα του Μαζιώτη ψάχνει η αντιτρομοκρατική

Ολόκληρη την Αττική, «χτενίζουν» κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, για τον εντοπισμό κρησφύγετων του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στον Ευαγγελισμό, καθώς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής, που προηγήθηκε της σύλληψής του, το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι, και όπου τραυματίστηκαν επίσης ένας ειδικός φρουρός και δύο τουρίστες, ένας Γερμανός και ένας Αυστραλός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι έρευνες εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής μπαίνουν και χώροι που συχνάζουν αντιεξουσιαστές, καθώς και συγκεκριμένα άτομα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στοιχεία για τους συνεργάτες του Ν. Μαζιώτη.

Τώρα το βάρος των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής πέφτει στον εντοπισμό της συντρόφου του Ν. Μαζιώτη, Πόλας Ρούπα, η οποία διέφυγε μαζί του πριν από 21 μήνες, μετά την αποφυλάκιση τους λόγω παρέλευσης του 18μήνου προσωρινής κράτησης.

 

Θα υποβληθεί σε νέες επεμβάσεις ο Μαζιώτης 

Η ορθοπαιδική επέμβαση στον Νίκο Μαζιώτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και διήρκεσε περισσότερο από δυόμισι ώρες. Ο τραυματίας υποβλήθηκε σε οστεοσύνθεση βραχιονίου, κατά την οποία οι γιατροί προσπάθησαν να επανασυνθέσουν το οστό, που καταστράφηκε, καθώς η σφαίρα διαπέρασε το σώμα του από την πίσω πλευρά με φορά προς τα εμπρός.

Ωστόσο, οι χειρουργοί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί και νέα επέμβαση πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και θεωρούν ότι ίσως απαιτηθεί και τρίτη νευροχειρουργική. Η εκτίμησή τους είναι ότι ο τραυματίας θα πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 15 ημέρες στο νοσοκομείο. Όπως έγινε γνωστό, θα νοσηλευθεί σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο κρατουμένων, κάτω από δρακόντεια φρούρηση, στον 8ο όροφο του νοσοκομείου.

 

Εκτός κινδύνου ο αστυνομικός 

Πολύ καλή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του ειδικού φρουρού, ο οποίος νοσηλεύεται στο 401 νοσοκομείο, μετά από την συμπλοκή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, με τον Νίκο Μαζιώτη. Ο 29χρονος αστυνομικός, φέρει διαμπερές τραύμα στον αριστερό μηρό και του χορηγείται προληπτική αγωγή για τα μικρόβια.

Ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ειδικό φρουρό για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί σύντομα περαστικά.

Σύμφωνα πάντως με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Σημειώνεται ότι ο ειδικός φρουρός, στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός, καθώς η πρώτη σφαίρα που δέχθηκε εξοστρακίστηκε από το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε.

Δίπλα στον 29χρονο αστυνομικό  βρίσκονται οι συγγενείς του, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

 

Δεν εμπνέει ανησυχία η υγεία των τουριστών

Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας των δύο τουριστών που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής του Νίκου Μαζιώτη με άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας στο Μοναστηράκι.

Ο 19χρονος Αυστραλός τουρίστας έχει τραυματιστεί στη δεξιά ποδοκνημική και φέρει θραύσματα. Ο νεαρός θα μπορούσε να πάρει και σήμερα εξιτήριο από τον Ερυθρό Σταυρό, όπου νοσηλεύεται, αλλά δόθηκε εντολή να παραμείνει έως και αύριο.

Ο δεύτερος τραυματισμένος τουρίστας, γερμανικής καταγωγής, δεν δέχθηκε να νοσηλευτεί και ζήτησε να μεταφερθεί στο κρουαζιερόπλοιο με το οποίο ταξιδεύει στην Ελλάδα.  


Διαβάστε επίσης

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ-Ολόκληρο το χρονικό της αιματηρής συμπλοκής με τον Μαζιώτη–4 τραυματίες

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ