Αρχιφύλακας σε απάτη με παράβολα του Δημοσίου

Αρχιφύλακας σε απάτη με παράβολα του Δημοσίου

Συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτικής Αττικής, 47χρονος συνταξιούχος αρχιφύλακας και 54χρονος ιδιώτης, καταστηματάρχης, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση κλοπής και παράνομης διάθεσης παραβόλων του Δημοσίου.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής και αποδοχής – διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε τη διενέργεια εξειδικευμένης έρευνας, που αφορούσε σε πρόσφατη κλοπή 83 παραβόλων του Δημοσίου, συνολικής αξίας 424 ευρώ, από το Γραφείο Εκδόσεως Ταυτοτήτων, σε Τμήμα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι ο συλληφθείς συνταξιούχος αστυνομικός υπηρετούσε στο συγκεκριμένο τμήμα ασφαλείας και, ειδικότερα, στο Γραφείο Εκδόσεως Ταυτοτήτων, από το 2007 έως και το 2012, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

Το βράδυ της 13.07.2014, μετέβη στο συγκεκριμένο αστυνομικό κατάστημα και εκμεταλλευόμενος την προηγούμενη ιδιότητά του και την οικειότητα με πρόσωπα και χώρους, εισήλθε στο Γραφείο Ταυτοτήτων, χρησιμοποιώντας αντικλείδια, τα οποία είχε ανατυπώσει από την περίοδο που υπηρετούσε και δεν τα είχε παραδώσει κατά την αποστρατεία του.

Στη συνέχεια, αφαίρεσε από τους σχετικούς φακέλους τα 83 παράβολα του Δημοσίου, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα δικαιολογητικά επανέκδοσης Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας πολιτών.

Όπως διακριβώθηκε, τα αφαιρεθέντα παράβολα τα πωλούσε στον 54χρονο ιδιώτη, ο οποίος διατηρεί ατομική επιχείρηση (κατάστημα ψιλικών), κοντά στην αστυνομική υπηρεσία. Στη συνέχεια, ο 54χρονος καταστηματάρχης τα μεταπωλούσε σε τιμή χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ τελούσε σε γνώση ότι αποτελούν προϊόν κλοπής.

Η προαναφερόμενη παράνομη δραστηριότητα του συνταξιούχου αστυνομικού προσδιορίζεται χρονικά από το 2011, όταν υπηρετούσε στο Γραφείο και  συνεχίστηκε εξακολουθητικά μέχρι και τη σύλληψή του.

Στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παραπάνω 83 παράβολα του Δημοσίου. Επιπλέον, σε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του εν αποστρατεία αστυνομικού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 23 παράβολα Δημοσίου, συνολικής αξίας 36 ευρώ, τρία αστυνομικά δελτία ταυτότητας και μία άδεια οδήγησης, για τα οποία διερευνάται ο τρόπος που περιήλθαν στην κατοχή του.

Στην κατοχή του 54χρονου συλληφθέντα καταστηματάρχη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 ημερολόγια των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014, με χειρόγραφες σημειώσεις του, που αφορούσαν σε αγοραπωλησίες παραβόλων του Δημοσίου μεταξύ του ιδίου και του εν αποστρατεία αστυνομικού.

Όπως προέκυψε, κατά τον έλεγχο στο αρχείο του Γραφείου Ταυτοτήτων της προαναφερόμενης υπηρεσίας, έχουν αφαιρεθεί παράβολα του Δημοσίου, συνολικής χρηματικής αξίας 9.639 ευρώ, από τουλάχιστον 1.071 φακέλους.

Οι αστυνομικές έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη για τη διαπίστωση του συνολικού αριθμού των κλεμμένων παραβόλων και την εκτίμηση του τελικώς αποκομισθέντος παρανόμου οφέλους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ