Πως να αποφύγετε τους μύκητες των ποδιών

Πως να αποφύγετε τους μύκητες των ποδιών

Eμφανίζoνται κυρίως το καλοκαίρι ενώ καραδοκούν όπου υπάρχει ο συνδυασμός νερού και πολυκοσμίας. Ο λόγος για τους μύκητες που είναι σε έξαρση αυτή την εποχή, λόγω των εξορμήσεων σε θάλασσες και πισίνες.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή τους είναι κυρίως η έκθεση με γυμνά πόδια σε κοινόχρηστους χώρους, όπως γυμναστήρια, πισίνες, δωμάτια ξενοδοχείων, σάουνες κλπ.

Όσοι συνηθίζουν να κυκλοφορούν ξυπόλητοι στους παραπάνω χώρους περιλαμβάνονται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για μυκητιάσεις των νυχιών, μια χρόνια και επώδυνη πάθηση, που παρουσιάζει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπολογίζεται ότι το 15% του πληθυσμού υποφέρει κάθε χρόνο από την κοινή μυκητιασική μόλυνση των κάτω άκρων, γνωστή και ως το «πόδι του αθλητή».

Οι μύκητες μεταδίδονται με την απλή επαφή του πέλματος και αρχίζουν αμέσως το καταστροφικό τους έργο. Προσκολλώνται στο νύχι και για αρκετό διάστημα δρουν αόρατα, κατατρώγοντας εσωτερικά το δέρμα.

Σε μερικές περιπτώσεις το δέρμα μεταξύ των δαχτύλων (ιδίως των δυο τελευταίων μικρών) ξεφλουδίζει και σκάζει, σε άλλες υπάρχει ερυθρότητα, απολέπιση, ακόμα και φυσαλίδες στα πέλματα αλλά και στα πλάγια των ποδιών, ενώ οι βλάβες αυτές μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα…

Διαβάστε τη συνέχεια στο nowdoctor.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ