• Τα κόκκινα αντικείμενα είναι πιο "ψυχρά" από τα μπλε

  10:12 πμ, Δευτέρα 07 Ιουλ 2014 10:12 πμ, Δευτέρα 07 Ιουλ 2014

  Τα κόκκινα αντικείμενα είναι πιο "ψυχρά" από τα μπλε

  Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους και θεωρείται πολύ πιο "καυτό" από το μπλε. Περιέργως, όμως, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, δεν συμβαίνει το ίδιο στο άγγιγμα, καθώς νιώθει κανείς πιο ζεστά τα μπλε αντικείμενα, όταν τα πιάνει, σε σχέση με τα κόκκινα.

  Οι ερευνητές της ιαπωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nippon και του Πανεπιστημίου της Οζάκα, με επικεφαλής τον Χσιν-Νι Χο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", πραγματοποίησαν πειράματα σε ένα κατασκότεινο δωμάτιο με μία ομάδα εθελοντών, οι οποίοι κλήθηκαν να αγγίξουν δύο φωτεινά αντικείμενα, το ένα μπλε και το άλλο κόκκινου χρώματος. Το πείραμα έδειξε ότι κατά μέσο όρο το κόκκινο αντικείμενο έγινε αισθητό ως μισό βαθμό Κελσίου πιο κρύο από ό,τι το μπλε.

  «Ένιωσα μεγάλη έκπληξη», δήλωσε ο Χο, «καθώς, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, περίμενα ότι οι άνθρωποι θα αισθάνονταν πιο θερμά τα κόκκινα αντικείμενα και πιο κρύα τα μπλε. Όμως, από την έρευνά μας προέκυψε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Στην αρχή, νομίσαμε ότι κάτι είχαμε κάνει λάθος, αλλά το εύρημά μας επιβεβαιώθηκε», πρόσθεσε.

  Όχι μόνο το συμπέρασμα της νέας μελέτης έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη διαίσθηση, αλλά, επίσης, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο κόκκινος φωτισμός σε ένα δωμάτιο γίνεται αντιληπτός από τους ανθρώπους ως πιο ζεστός, ενώ ο μπλε ως πιο ψυχρός. Όταν, όμως, οι άνθρωποι αγγίζουν μπλε και κόκκινα αντικείμενα, τότε νιώθουν το αντίστροφο για τη θερμοκρασία τους.

  Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ψυχολογικής φύσης και έχει να κάνει με τη διάψευση των προσδοκιών μας, δηλαδή με τα παιγνίδια του μυαλού μας. Όχι μόνο θεωρούμε από πριν δεδομένο ότι ένα κόκκινο αντικείμενο είναι πιο ζεστό από το μπλε, αλλά, επίσης, στο μυαλό μας ασυνείδητα έχουμε μία αντίληψη ότι θα είναι πιο ζεστό από ό,τι αυτό είναι στην πραγματικότητα.

  Έτσι, όταν το πιάνουμε και εξ' αντικειμένου αυτό μας διαψεύδει σχετικά με τη θερμοκρασία του, τότε το νιώθουμε πιο κρύο από ό,τι αυτό είναι. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, το αντικείμενο χρειάζεται να έχει μία πιο υψηλή θερμοκρασία, για να ικανοποιήσει την εκ των προτέρων προσδοκία μας γι' αυτήν.

  Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: https://www.nature.com/srep/2014/140703/srep05527/full/srep05527.html

  Διαβάστε επίσης:

  «Στο φως» το κρητικό DNA

  Όψεις ρητίνης: Υπερτερούν των όψεων πορσελάνης;

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα