Ξεκινά η καταστροφή των χημικών της Συρίας

Ξεκινά η καταστροφή των χημικών της Συρίας

 

Του Αλέξανδρου Κόντη

Θέμα ωρών είναι η εκκίνηση της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), οι πιο επικίνδυνες από τις ουσίες του χημικού οπλοστασίου, έφτασαν στο ιταλικό λιμάνι Τζόια Τάουρο και από εκεί μεταφορτώθηκαν εντός του δεξαμενόπλοιου των ΗΠΑ, Κέιπ Ρέι.

Το δεξαμενόπλοιο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται να αποπλεύσει εντός των επόμενων ωρών σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ξεκινώντας άμεσα τις διαδικασίες εξουδετέρωσης των επικίνδυνων ουσιών, μέσω της μεθόδου της υδρόλυσης.

Η διαδικασία της καταστροφής θα διαρκέσει περίπου 60 μέρες, δηλαδή θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα γίνει σε θαλάσσια τοποθεσία που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, για λόγους ασφαλείας.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε κλειστή θάλασσα και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των επιστημόνων οι οποίοι θεωρούν ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου, δηλαδή οι ισχυροί άνεμοι, αυξάνουν το ρίσκο της διαρροής των χημικών.

Στο Κέιπ Ρέι έχουν τοποθετηθεί περίπου 600 τόνοι από «Χημικά Πρώτης Προτεραιότητας», δηλαδή τα πολύ επικίνδυνα στοιχεία από τα οποία παρασκευάζονται νευροπαραλητικά δηλητήρια όπως το «σαρίν» και το αέριο μουστάρδας.

Όπως έχουν ανακοινώσει οι ίδιοι οι επιτελείς του ΟΑΧΟ, ο οποίος έχει την γενική επίβλεψη της διαδικασίας, η διαδικασία της υδρόλυσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί όταν πνέουν άνεμοι έντασης μεγαλύτερης των 4 ή 5 Μποφόρ, καθώς το Κέιπ Ρέι παίρνει κλίση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διαρροής.

 Η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη, όπου φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σφακίων, Παύλο Πολάκη, διοργανώνουν ακόμα και την προσέγγιση του αμερικανικού δεξαμενόπλοιου με δικά τους σκάφη, ώστε να εμποδίσουν την διαδικασία.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της REAL NEWS, την προηγούμενη Κυριακή, πατώντας εδώ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ