Αστυνομικός και συνταξιούχος λιμενικός σε κύκλωμα δουλεμπόρων

Αστυνομικός και συνταξιούχος λιμενικός σε κύκλωμα δουλεμπόρων

 

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν δύο συνταξιούχοι ναυτικοί, μια 42χρονη τραπεζική υπάλληλος, ένας 50χρονος αρχιφύλακας, και ένας 50χρονος  απόστρατος του λιμενικού.

Οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ τους τελευταίους οκτώ μήνες διερευνούσαν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εμπλέκονταν συστηματικά στη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

Συγκεκριμένα διευκόλυναν την είσοδο στην χώρα μεγάλου αριθμού παρανόμων μεταναστών από την Τουρκία, με σκάφη μέσω θαλάσσης και στη συνέχεια τους διακινούσαν οδικώς, με λεωφορεία και φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων, προς διαφόρους προορισμούς, αλλά και προς άλλες χώρες της Ευρώπης (Ιταλία).

Για κάθε μη νόμιμο μετανάστη η εγκληματική οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή το ποσό των 2.000 – 3.000 ευρώ.  Ως προς τον καταμερισμό των δραστηριοτήτων, οι δύο συνταξιούχοι ναυτικοί είχαν το «ρόλο» των οργανωτών.

Ο αρχιφύλακας εκτελούσε χρέη προπομπού κατά τις μετακινήσεις των μη νόμιμων μεταναστών, για 2.000 ευρώ, κάθε φορά.

Ο απόστρατος αξιωματικός του λιμενικού , συμμετείχε ενεργά και παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος.

Η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα τεχνάσματα, προκειμένου να αποφεύγει τον εντοπισμό της από τις διωκτικές αρχές. Χαρακτηριστικά, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη του σκάφους, προχώρησε πρόσφατα σε μετονομασία του.

Στη συνέχεια για να «εμφανίσει» αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος προχώρησε σε εικονική πώληση του σκάφους, μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος μεταβίβασης σε offshore εταιρείες του εξωτερικού , που όπως προέκυψε έχουν ως κοινή διαχειρίστρια, εταιρεία που εδρεύει στην Πολιτεία Delaware των Η.Π.Α.

Προκειμένου η εγκληματική οργάνωση να νομιμοποιεί τα κέρδη της, χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές, όπως τη μεθοδολογία ξεπλύματος με μικρές καταθέσεις ( smurfing ), την ιδιωτική κατανάλωση (μετρητά στο σπίτι), τη «ρευστότητα» επιχειρήσεων μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά (σκάφη αναψυχής) και την «νόμιμη» επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθη για την εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, που φέρει το βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και υπηρετεί στην Κορινθία. Σε βάρος του σχηματίστηκε αυτοτελής ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος.

Ειδικότερα προέκυψε χρηματισμός του με το ποσό των 11.000 ευρώ, από τον 52χρονο ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη για την εμπλοκή του στην παραπάνω εγκληματική οργάνωση.

Όπως προέκυψε ο χρηματισμός σχετίζεται με ετεροειδή, μη συναφή υπόθεση και συγκεκριμένα με την ανάθεση, από τον 52χρονο, στον Αξιωματικό, υπόθεσης ιδιωτικής φύσης, που αφορούσε αναζήτηση και ανεύρεση ατόμου, που όφειλε στον ιδιώτη υψηλό χρηματικό ποσό.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας, έχει κινηθεί η διαδικασία για την επιβολή των ανάλογων πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος των δύο αστυνομικών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ