Μεγαλόπολη-Διαμαρτυρία για τη “μικρή ΔΕΗ”

Μεγαλόπολη-Διαμαρτυρία για τη μικρή ΔΕΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, έξω από το δημαρχείο της πόλης για τη «μικρή ΔΕΗ», που οργάνωσε ο δήμος, τα σωματεία εργαζομένων στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ και κοινωνικοί φορείς της περιοχής, με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών από το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, κάλεσε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τους πολίτες σε «αγώνα για προάσπιση της δημοκρατίας».

«Δεν είναι δημοκρατία όταν ξεπουλιέται ο εθνικός πλούτος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Μπούρας και πρόσθεσε ότι «είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την παθητικότητα και τον φόβο». Επίσης, κάλεσε τους βουλευτές της Αρκαδίας να μην επιτρέψουν την πώληση της ΔΕΗ τονίζοντας: «Λέμε ναι στις επενδύσεις όχι όμως στο χάρισμα του εθνικού πλούτου».

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια στη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι αγώνας που αφορά τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αλλά αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού. Πρόσθεσε ότι, «η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Ακόμα και σήμερα, στην εποχή της βαρβαρότητας η ηλεκτρική ενέργεια είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό κι έτσι πρέπει να μείνει».

Ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση σημείωσε ότι «η συγκυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εθνικών, οικονομικών και κοινωνικών της εγκλημάτων κι έβαλε μπροστά να διαλύσει τη ΔΕΗ, που δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το υστέρημα του ελληνικού λαού».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να γυρίσει την χώρα εξήντα χρόνια πίσω με τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Υπογράμμισε ότι «το ρεύμα θα γίνει απλησίαστο», ενώ ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει γίνει από το 2001 και έχει αυξηθεί το ρεύμα 101% και τώρα που δίνει “τα φιλέτα” της χώρας στους ιδιώτες θα αυξηθεί το ρεύμα ακόμα περισσότερο.

Ο Θανάσης Πετράκος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση όσες μεθοδεύσεις κι αν κάνει, όσες αλλαγές και να κάνει στο θερινό τμήμα της Βουλής για να πετύχει την πολυπόθητη πλειοψηφία, δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει το έγκλημά της, γιατί ο ελληνικός λαός θα τη σταματήσει και σύντομα θα είναι παρελθόν».

Τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία, ως μια ενιαία δημόσια επιχείρηση του ελληνικού λαού».

Τέλος, το στέλεχος του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, Βαγγέλης Γούργαρης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη “μικρή ΔΕΗ” προχωράει βαθύτερα την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο για να κερδοσκοπεί σε βάρος του λαού μας».

Υπογράμμισε πως «η παραπέρα παράδοση της ενέργειας σε ιδιώτες θα έχει πρώτα της θύματα τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, όμως θα πλήξει όλη την κοινωνία» και τόνισε: «όλα δείχνουν και θα τολμήσω να το πω με βεβαιότητα, ότι αν δεν τους σταματήσουμε, του χρόνου τέτοιον καιρό δεν θα υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα στη Μεγαλόπολη. Δεν θα γυρίζει καδοτροχός στα ορυχεία, δεν θα καπνίζει καμινάδα στους λιγνιτικούς σταθμούς. Θα υπολειτουργεί μόνο η μονάδα φυσικού αερίου με 45 ως 50 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι το 60% περίπου των εργαζομένων στο Ενεργειακό Κέντρο, δηλαδή όσοι εργάζονται σε εργολάβους και με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στη ΔΕΗ θα χάσουν άμεσα τη δουλειά τους. Το υπόλοιπο 40%, δηλαδή το μόνιμο προσωπικό, θα βρεθεί αντιμέτωπο με την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις και η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης από το μαρασμό θα περάσει σταδιακά στην ερήμωση και την εξαθλίωση».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ