Προσοχή στα “κρυμμένα” λιπαρά

Προσοχή στα “κρυμμένα” λιπαρά

Πόσο εντύπωση θα σας έκανε αν μαθαίνατε ότι όλα τα δημητριακά, δεν είναι μόνο πλούσια πηγή υδατανθράκων, αλλά περιέχουν και μικρές ποσότητες πρωτεϊνών αλλά και λιπαρών!

Η μικρή περιεκτικότητα λιπαρών περιέχεται εκ φύσεως, κυρίως στο φύτρο του καρπού και δε σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως συμβαίνει με το λίπος που βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μιας και τα δημητριακά ολικής άλεσης στη φυσική τους μορφή δεν περιέχουν ούτε χοληστερόλη, ούτε κορεσμένο λίπος.

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα τα προϊόντα δημητριακών που κυκλοφορούν στην αγορά! Αρκεί μια πιο προσεκτική ματιά στις διατροφικές ετικέτες και μπορεί να ξαφνιαστεί κανείς διαπιστώνοντας ότι τα λιπαρά που περιέχονται σε κάποια από αυτά μπορεί να διαφέρουν σημαντικά! Υπάρχουν για παράδειγμα δημητριακά, που η ποσότητα των λιπαρών τους φτάνει έως και τα 20g λιπαρά ανά 100g προϊόντος. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυξάνει κανείς την ποσότητα των λιπαρών που λαμβάνει μέσα στην ημέρα και αυτό μπορεί πρακτικά να σημαίνει τα εξής:

  • Λόγω του ότι πρόκειται για συστατικά (τα λιπαρά) που περιέχουν τις πιο πολλές θερμίδες, 9kcal ανά γραμμάριο, η καθημερινή πρόσληψη από ένα προϊόν δημητριακών, μπορεί να προσθέσει υπολογίσιμη ποσότητα θερμίδων και ίσως να συντελέσει μακροπρόθεσμα και σε αύξηση βάρους.
  • Αν τα εν λόγω λιπαρά είναι ζωικής προέλευσης, όπως συμβαίνει συνήθως σε γλυκίσματα για παράδειγμα, τότε είναι ακόμη πιο επιβαρυντικά για την υγεία και συγκεκριμένα την υγεία της καρδιάς.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες «κρυφές» παγίδες;

Η απάντηση βρίσκεται στην διατροφική ετικέτα! Εκεί μπορεί να βρει κανείς αρχικά την ολική περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και συγκεκριμένα την περιεκτικότητα σε λιπαρά ζωικής προέλευσης με τον όρο «κορεσμένα» λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά ενός τροφίμου, έχουν συσχετιστεί ερευνητικά και με αυξημένη πιθανότητα διαβήτη τύπου 2 αλλά και με αυξημένο κίνδυνο για νόσους της καρδιάς. Είναι σημαντικό λοιπόν, να ελέγχεται η περιεκτικότητα σε λιπαρά και κορεσμένο λίπος ενός προϊόντος και να επιλέγεται πάντα αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ