Στο Εφετείο 19 στελέχη των ENERGA και HELLAS POWER

Στο Εφετείο 19 στελέχη των ENERGA και HELLAS POWER

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών θα δικαστούν τελικά τα 19 στελέχη των εταιρειών «ENERGA» και «HELLAS POWER» που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με βούλευμά του απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά του βουλεύματος με το οποίο είχαν παραπεμφθεί σε δίκη οι 19.

Οι 19 από τους 25 εμπλεκόμενους στην επίμαχη υπόθεση παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Οι εταιρείες αυτές ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από αίτηση ενός εκ των εμπλεκομένων, του Άρη Φλώρου, άσκησε αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος 365/2014, καθώς διαπίστωσε έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές.

Σήμερα το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα και απέρριψε την αίτηση αναίρεσης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ