Άρτος και… Ελλάδα στη Βιέννη

Άρτος και… Ελλάδα στη Βιέννη

Στην «καρδιά» της κεντρικής Ευρώπης, σχεδόν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το μεσογειακό νότο, οι εκλεκτικοί Αυστριακοί έχουν αποκτήσει μία νέα μανία: Το ελληνικό ψωμί.

Ο φούρνος «Πνύκα», ο τελευταίος παραδοσιακός φούρνος της Αθήνας, όπου το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι αλεσμένο στον πατροπαράδοτο πετρόμυλο, άνοιξε παράρτημα στη Βιέννη και η ανταπόκριση είναι θεαματική. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα γίνονται ανάρπαστα εν μέσω καλοκαιριού, ενώ το διάσημο ψωμί του που καταφθάνει από την Αθήνα πουλιέται μέσα σε λίγες ώρες.

Ιδρυτής του φούρνου στην Ελλάδα ήταν ο Δημήτρης Κότσαρης, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε να ζυμώνει τη δεκαετία του ’50 σε ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας και έγινε στα 72 του χρόνια ο Έλληνας φούρναρης που έδωσε διάλεξη στο Χάρβαρντ.

Ήταν το 2008, όταν ο κ. Κότσαρης μίλησε ενώπιον επιστημόνων στο διάσημο πανεπιστήμιο για τις ευεργετικές ιδιότητες του αγνού ψωμιού. Είχε προσκληθεί προσωπικά από τον παγκοσμίως διακεκριμένο δρ Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητή Επιδημιολογίας Διατροφολογίας και Ιατρικής του Χάρβαρντ, ο οποίος είχε λάβει συστάσεις για τη συνταγή του που ακολουθεί απολύτως τα πρότυπα της υγιεινής διατροφής.

Σήμερα, την παράδοση συνεχίζει ο γιος του Γιώργος, ο οποίος αποκαλύπτει τα υλικά της επιτυχίας: Κριθάρι, βρώμη, σιτάρι αλεσμένα στο μύλο, δίκοκκο αλεύρι για τους διαβητικούς, φαγόπυρο χωρίς γλουτένη και υπομονή μέχρι να γίνει το προζύμι χωρίς τεχνητές προσθήκες.

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Τολμηρά άλματα σε παραλία της Ζακύνθου

ΒΙΝΤΕΟ-Οι Γερμανοί ξανάρχονται…για τουρισμό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ