Ύμνο στη φιλία Ελλάδας – Γερμανίας από τον Φούχτελ

Ύμνο στη φιλία Ελλάδας – Γερμανίας από τον Φούχτελ

Τον απόλυτο σεβασμό του προς τους Έλληνες πολίτες για τις μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει και την υπομονή που επέδειξαν προκειμένου να μπουν στο δρόμο της μεταρρύθμισης, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Hans – Joachim Fuchtel από την Καβάλα όπου βρέθηκε σήμερα προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό της επετείου της 25χρονης συνεργασίας ανάμεσα στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΤΕΙ ΑΜΘ) και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νυρεμβέργης (TH – Nurnberg).

Από το βήμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας ο Hans – Joachim Fuchtel ξεκίνησε την ομιλία του με το ρητό του Αριστοτέλη περί φιλίας υπογραμμίζοντας ότι ανάμεσα στους Έλληνες και τους Γερμανούς υπήρχαν πάντα ισχυροί δεσμοί φιλίας και καλής συνεργασίας, για να συμπληρώσει επίσης «η φιλία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δεν ήταν μια επιφανειακή ήταν μια ισχυρή φιλία και όπως οι φίλοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές έτσι και η φιλία των δυο χωρών ισχυροποιήθηκε όταν οι Έλληνες βρέθηκαν σε μια δύσκολη περίοδο και χρειάστηκε να κάνουν θυσίες και περικοπές»

«Προσωπικά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, «δεν ένιωσα ποτέ πως οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν κάποια στιγμή παγωμένες. Εγώ αντίθετα βλέπω εκατομμύρια Γερμανούς να επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, βλέπω χιλιάδες Έλληνες φοιτητές να έρχονται στη Γερμανία για σπουδές, βλέπω τους 300.000 Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Γερμανία και βλέπω τους 40.000 Γερμανούς που επέλεξαν ως μόνιμο τόπο κατοικίας τους κάποια περιοχή της Ελλάδας».

Ο κ. Fuchtel επαίνεσε την προσπάθεια των πρωτεργατών καθηγητών στην Καβάλα και τη Νυρεμβέργη να οικοδομήσουν μια στενή εκπαιδευτική συνεργασία που θα συνδυάζεται με την ευρωπαϊκή προοπτική και ανάπτυξη. Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ευφυείς τους καθηγητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νυρεμβέργης που επέλεξαν μια πόλη όπως την Καβάλα που τη χαρακτήρισε «μαργαριτάρι»της Ελλάδας προκειμένου να αναπτύξουν στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας μετέφερε τους χαιρετισμούς της γερμανίδας Καγκελαρίου και τόνισε την κοινή πεποίθηση πως οι σχέσεις των δυο χωρών αποδεικνύουν το πραγματικό μήνυμα της φιλίας. Ο κ. Fuchtel ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ελληνική πρόταση «σας αγαπώ πολύ».

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ Θανάσης Μητρόπουλος ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στο στόχο των δυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που είναι η δημιουργία ενός ελληνογερμανικού ερευνητικού κέντρου με έδρα την Καβάλας, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια συνεργασία θα επιφέρει πενήντα νέες θέσει εργασίας σε νέους επιστήμονες πάνω στον τομέα της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Επίσης έκανε ειδική μνεία στους δυο πρωτεργάτες καθηγητές Κώστα Τερζίδη και Werner Fess που έθεσαν τις βάσεις για την στενή συνεργασία μεταξύ των δυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νυρεμβέργης Michael Braun αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικής που ανοίγονται από την συνεργασία των δυο πανεπιστημίων, τις άριστες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που έχουν οικοδομηθεί όλα αυτά τα χρόνια και τα πολλαπλά οφέλη που έχουν αποκομίσει οι δυο πανεπιστημιακές κοινότητες από αυτή την εκπαιδευτική συνεργασία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ