Συνελήφθησαν αρχαιοκάπηλοι στον Κολωνό

Συνελήφθησαν αρχαιοκάπηλοι στον Κολωνό

Δύο άντρες, ηλικίας 56 και 66 ετών, συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά, για παράνομη κατοχή αρχαίου αντικειμένου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά από εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι δύο άντρες που μετέφεραν τα αρχαία αντικείμενα, οι αστυνομικοί της  Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά το εντόπισαν στον Κολωνό, το ακινητοποίησαν και προέβησαν σε έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που διενεργήθηκε, βρέθηκε και κατασχέθηκε στο χώρο των αποσκευών ένα σακίδιο που περιείχε μία μαρμάρινη πλάκα, διαστάσεων 27 επί 35 εκατοστών, που παριστάνει γυναικεία μορφή μπροστά σε βωμό ακολουθούμενη από τρείς μικρότερες μορφές και στο επάνω μέρος της φέρει επιγραφή.

Η μαρμάρινη πλάκα επιδείχθηκε σε αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι δύο συλληφθέντες είχαν έλθει από την Καλαμάτα με σκοπό την πώληση του σε άγνωστους αγοραστές.

Η μαρμάρινη πλάκα είχε αφαιρεθεί τον Νοέμβριο του 1997 από τον Κοιμητηριακό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νόμια Κοίτας Οιτύλου Λακωνίας, όπου ήταν εντοιχισμένη.

Οι συλληφθέντες  οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ