Σόφια: Κινδυνεύει να “σβήσει” η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Σόφια: Κινδυνεύει να “σβήσει” η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Σε αδιέξοδο οδηγείται η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στη Σόφια, έπειτα από οκτώ χρόνια ‘παρουσίας’ καθώς, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή του προϋπολογισμού του Ιδρύματος κατά 60%, όσο και της έλλειψης πόρων, η Εστία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Όταν ξέσπασε η κρίση πριν δύο χρόνια, έγινε μια περικοπή του προϋπολογισμού μας κατά 60%. Τη δεχτήκαμε, επειδή δεν ζούμε ούτε στον παράδεισο, ούτε στον Άρη. Καταλάβαμε το πρόβλημα. Έχουμε πλήρη συνείδηση για τη δύσκολη θέση της Ελλάδας», δήλωσε ο διευθυντής της Εστίας, Δημήτρης Ρούμπος.

«Τώρα, όμως» – συνέχισε – «είμαστε προς έξωση, επειδή τα λειτουργικά έξοδα της Εστίας έχουν να καταβληθούν από τον Ιούλιο του 2013, ενώ η μισθοδοσία του προσωπικού καθυστερεί έξι μήνες, από τον περασμένο Ιανουάριο. Πάλι καλά που υπήρξαν κάποια έσοδα από τα μαθήματα Ελληνικών. Έτσι κατάφερα να κρατήσω το προσωπικό μέχρι τώρα με κάτι προκαταβολές. Αλλά δεν έρχονται πια, εδώ και δύο βδομάδες».

Η Εστία του ΕΙΠ στη διάρκεια της παρουσίας της στη Βουλγαρία έχει θέσει το δικό της «λιθαράκι» για την περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιγξη των σχέσεων φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Πλέον, μοναδική δραστηριότητα της Εστίας που της δίνει τη δυνατότητα να «επιπλέει» είναι τα μαθήματα, τα οποία είναι περιζήτητα (με εξήντα σπουδαστές φέτος και περισσότερους από εκατό άλλες χρονιές).

«Οι αριθμοί ίσως να δείχνουν μικροί, αλλά είναι αρκετά μεγαλύτεροι, σε σύγκριση με τις άλλες βαλκανικές χώρες», τόνισε ο κ. Ρούμπος.

Το κτίριο της Εστίας, στα ανατολικά περίχωρα της Σόφιας έχει ερημώσει, κάθε δραστηριότητα έχει διακοπεί, το προσωπικό λείπει, ενώ μοναδική παρουσία είναι αυτή του διευθυντή της, του κ. Ρούμπου.

Ο ίδιος είναι ευρύτατα γνωστός στη Βουλγαρία ως ένας από τους «πρωτομάστορες» της διδασκαλίας της νεοελληνικής, ως καθηγητής του πανεπιστημίου του Βέλικο Τίρνοβο, αλλά και τεσσάρων άλλων ΑΕΙ.

Ο κ. Ρούμπος επισήμανε ότι, «δεχτήκαμε με ελπίδα τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου τους ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) κ Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, ότι οι Εστίες του ΕΙΠ στα Βαλκάνια δεν πρόκειται να κλείσουν».

«Είναι κατανοητή, στην εποχή που ζούμε, και η ανάγκη από νέο εξορθολογισμό των εξόδων που ανήγγειλε ο κ. πρόεδρος σε συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Φεβρουάριο -παρόλο που, στην δική μας την περίπτωση, έπειτα από τις διαδοχικές περικοπές έχουμε φτάσει πια στο όριο της αξιοπρεπούς παρουσίας- ενόψει της ανάγκης για παρουσίαση της συμβολής της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό στην Κίνα και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης» δήλωσε ο πρόεδρος της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Σόφια.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Εστίας του ΕΙΠ στη Σόφια με στόχο την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη Βουλγαρία διοργανώθηκαν, μεταξύ άλλων διαγωνισμός παιδικής εικαστικής δημιουργίας με θέμα «Η Ελλάδα στα μάτια των παιδιών», εκθέσεις για τον Άγιο Όρος, παρουσιάσεις βιβλίων κλασσικών και σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, μαθητικοί διαγωνισμοί δοκιμίου με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό, αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο, στην ελληνική μουσική, διαλέξεις, σεμινάρια κ.ά.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ