“Φαρμάκι” τα φάρμακα για τη σκλήρυνση

“Φαρμάκι” τα φάρμακα για τη σκλήρυνση

Μεγάλο πρόβλημα για τους Έλληνες νοσούντες από σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί το γεγονός ότι η μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων αφορά μόνο τα σκευάσματα που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση της νόσου, ενώ όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται για τα επιμέρους συμπτώματα που προκαλεί, δηλαδή παυσίπονα, οφθαλμολογικά, αντικαταθλιπτικά κ.α., έχουν συμμετοχή 25% αυξάνοντας το μηνιαίο κόστος για κάθε πάσχοντα στα περίπου 200 ευρώ! Επίσης, τα άτομα με ΣΚΠ καλούνται να πληρώνουν αποκλειστικά από την τσέπη τους τις απαραίτητες φυσικοθεραπείες και την ψυχολογική τους στήριξη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ασθένεια δεν συμπεριλήφθηκε στις «43 Μη Αναστρέψιμες Νόσους» για τις οποίες δεν χρειάζεται να περνούν πια συνεχώς από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ώστε να παίρνουν το επίδομα αναπηρίας.

Το σχετικό αίτημα είχε γίνει και προς το υπουργείο Εργασίας και προς το υπουργείο Υγείας.

Αύριο είναι η παγκόσμια ημέρα σκλήρυνσης κατά πλάκας, η νόσος που πλήττει νέα άτομα 20-40 ετών, είναι ισόβια κι ανίατη, χρειάζεται συνεχή φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, καλή διατροφή και ψυχολογική στήριξη. Στην Ελλάδα καταμετρούνται σήμερα 12.000 ασθενείς ενώ η τάση είναι ανοδική.

Η ΣΚΠ δεν είναι θανατηφόρα, δεν είναι κληρονομούμενη, δεν είναι μεταδοτική, δεν αποκλείει τον πάσχων από την απόκτηση οικογένειας και δεν ακινητοποιεί όλους τους ασθενείς σε αμαξίδιο ή στο κρεβάτι.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΝΤΕΟ-Η εξομολόγηση της Ορθούλας

Θερίζει η σκλήρυνση κατά πλάκας

Νεκρός ο πρώην ντράμερ των Iron Maiden

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ