ΒΙΝΤΕΟ-Πως λειτούργησε η αστυνομική επιχείρηση «HYDRA»

ΒΙΝΤΕΟ-Πως λειτούργησε η αστυνομική επιχείρηση «HYDRA»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Παρθένης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης παρουσίασαν σήμερα τα αποτελέσματα της παγκόσμιας εμβέλειας διαδικτυακής αστυνομικής επιχείρησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας, με την κωδική ονομασία «HYDRA».

Η επιχείρηση ήταν πολύμηνη, διήρκεσε πάνω από επτά μήνες και είχε σαν στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω του διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν συνολικά 78 χρήστες – δράστες, τα ηλεκτρονικά ίχνη των οποίων προκύπτουν σε 32 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Πιο αναλυτικά, εκτός από τη χώρα μας, εντοπίστηκαν ίχνη παιδόφιλων στη Γερμανία, Ρωσία, Η.Π.Α, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Κίνα, Τσεχία, Ιράν, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Βραζιλία, Περού, Βενεζουέλα, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Κολομβία και Γεωργία, Λίβανο, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδάς, Πορτογαλία, Μεξικό, Μπαχάμες, Αυστρία, Σλοβενία και το Βέλγιο.

Τα διακινούμενα αρχεία που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για να εξεταστούν περαιτέρω, ενώ για πολλά από αυτά προέκυψε ότι αποτελούσαν πρωτοεμφανιζόμενο υλικό, «σκληρής» παιδικής πορνογραφίας.

Τα συνολικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την επιχείρηση για τις προαναφερθείσες χώρες, έχουν ήδη αποσταλεί στην INTERPOL και EUROPOL για να εντοπιστούν οι υπόλοιποι χρήστες του προγράμματος, ο ακριβής αριθμός αρχείων που κατέχουν και για να αναγνωριστούν πιθανά θύματα παιδικής πορνογραφίας.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το χρονικό της αστυνομικής επιχείρησης, τον τρόπο δράσης των χρηστών του προγράμματος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επιχείρησης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ