Γιατί δεν ξεκουράζομαι όσο και αν κοιμηθώ;

Γιατί δεν ξεκουράζομαι όσο και αν κοιμηθώ;

Αναγνώστριά του boro.gr ρωτά:

Γεια σας. Καθημερινά νιώθω πολύ κούραση από τη δουλειά μου και ατονία. Ότι και να κάνω μετά το τέλος της δουλειάς δεν μπορώ να ησυχάσω και μεταφέρω τα προβλήματα στο σπίτι. ‘Εχω ακόμα και αϋπνίες. Δε πιστεύω ότι έχω κάτι βιολογικό αλλά είναι τόσος ο φόρτος εργασίας και το άγχος που πραγματικά νιώθω εξάντληση. Θέλω να ρωτήσω κάποιον ειδικό τι μου προτείνει για να χαλαρώσω στην καθημερινότητα. Για το άγχος αυτό και την κόπωση πρέπει να πάρω φάρμακα; Ακόμα και να κοιμηθώ ώρες το σαββατοκύριακο δε καταφέρνω να ξεκουραστώ.  Σοφία

Γράφει η Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Επ. Σχινά, Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕΑΔΔ, Κέντρο Εκπαίδευσης και  Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Ο φόρτος εργασίας και το στρες είναι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες για την καθημερινότητα όλων μας και νομίζω ότι πολύς κόσμος διαβάζοντας το μήνυμά σου κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι! Θα σου πρότεινα να εξετάσεις με προσοχή τα εξής θέματα, ώστε να αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα:

1. Προσεγμένη διατροφή, που σημαίνει σωστές μερίδες, σε τρίωρα, με σωστές, υγιεινές επιλογές τροφών και μπόλικο νερό. Περιορισμένος καφές, αλλά και ποτά, αναψυκτικά και πολύ λίγα γλυκά

2. Τακτική γυμναστική ή τουλάχιστον περπάτημα για να τονώνεται το σώμα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει “παρκάρω λίγο πιο μακριά από τη είσοδο της πολυκατοικίας μου ή του γραφείου μου”

3. Οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία, όπως μασάζ, ρέικι, διαλογισμός, ρεφλεξολογία, κλπ. Δοκίμασε ό,τι σου κάνει κέφι, γιατί όλα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε σώμα και πνεύμα

4. Φρόντισε τη διαχείριση του χρόνου σου, εντός και εκτός εργασίας, έτσι ώστε να νιώθεις εσύ καλά και ότι έχεις κάνει το καλύτερο που μπορούσες (όχι το “καλύτερο δυνατό”, αλλά το καλύτερο σε λογικά πλαίσια).

5. Φρόντισε επίσης όταν φεύγεις από τη δουλειά σου να βάλεις ένα σημείο, πχ την πόρτα της εξόδου από το γραφείο ή τη στιγμή που κάθεσαι στο αυτοκίνητο για να επιστρέψεις στο σπίτι, όπου θα βάζεις στο μυαλό σου τη σκέψη “τώρα φεύγω από τη δουλειά, πηγαίνω στο σπίτι, δε σκέφτομαι τίποτα σχετικό με τη δουλειά, αρχίζω να χαλαρώνω…. ” και συνδυάζεις αυτές τις έντονες σκέψεις με καλές, βαθιές εισπνοές και εκπνοές που θα τονώσουν με καλή δόση οξυγόνου τον εγκέφαλο. Χαμογέλα, βάλε μουσική και ξεκίνα για το υπόλοιπο της μέρας σου (ας είναι και λίγες μόνο ώρες). Θυμήσου οτι “Δε ζούμε για να δουλεύουμε”.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ