Δύο εκατ. οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ

Δύο εκατ. οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ

Μόλις δέκα από τα συνολικά 57 δημόσια ΚΤΕΟ έχουν πιστοποιηθεί και λειτουργούν εκ νέου, ενώ άγνωστος παραμένει ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών για τα υπόλοιπα Δημόσια Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ανέλεγκτων οχημάτων εκτιμάται ότι παραμένει σταθερός στα 2 εκατ. περίπου, με την απώλεια σε επίπεδα εσόδων για το Δημόσιο να διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση δε που τα οχήματα τα οποία δεν έχουν «περάσει» από ΚΤΕΟ υποστούν τους σχετικούς ελέγχους (και εισπραχθούν τα 400 εκατ. ευρώ, τα μισά από τα οποία αφορούν πρόστιμα για εκπρόθεσμο έλεγχο), έχει υπολογιστεί ότι το όφελος για τα κρατικά ταμεία στη συνέχεια θα διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Απλήρωτα τέλη

Όμως οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. κάνουν περικοπές όχι μόνο σε επίπεδο εξόδων συντήρησης των οχημάτων τους, αλλά και σε επίπεδο ασφάλισης. Υπολογίζεται ότι συνολικά κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους 800.000 ανασφάλιστα οχήματα, εκ των οποίων οι 250.000 είναι Ι.Χ. Σήμα τελών κυκλοφορίας, από την άλλη, έχουν προμηθευτεί για το 2014 συνολικά 5,5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων, έναντι 6 εκατ. την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση δεν δικαιολογείται εξ ολοκλήρου από την ακινητοποίηση οχημάτων στην οποία προχώρησαν ορισμένοι οδηγοί, γιατί πινακίδες παρέδωσαν μόλις 200.000 ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να υπολείπονται άλλοι 300.000 που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων διαμορφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 5,6 εκατ. οχήματα από 5,8 εκατ. οχήματα που ήταν ασφαλισμένα μέχρι το περσινό καλοκαίρι. Η μείωση στην ασφάλιση των οχημάτων οφείλεται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στο γεγονός ότι ατόνησε ο φόβος των ελέγχων και της επιβολής υψηλών προστίμων για όσους διαθέτουν ανασφάλιστο όχημα.

Η απουσία ελέγχων είναι αυτή που δεν οδηγεί τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και στα ΚΤΕΟ προκειμένου να ελέγξουν το όχημά τους. «Πέραν του κόστους του ελέγχου ΚΤΕΟ, οι ιδιοκτήτες πλέον φοβούνται τι θα διαπιστωθεί από τον έλεγχο και τι θα σημάνει σε επίπεδο πρόσθετου κόστους αυτό για τους ίδιους», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της ένωσης ιδιωτικών ΚΤΕΟ Κων. Βήκας. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που από τον τεχνικό έλεγχο διαπιστωθεί ότι ένα Ι.Χ. διαθέτει φθαρμένα λάστιχα, ο ιδιοκτήτης οφείλει να αντικαταστήσει τα ελαστικά και να προσέλθει σε δεύτερο χρόνο προκειμένου να περάσει εκ νέου από τον τεχνικό έλεγχο και να πάρει το πολυπόθητο πιστοποιητικό. «Είναι αντιληπτό λοιπόν ότι οποιαδήποτε επιδιόρθωση βλάβης σε ένα όχημα αποτελεί απειλή για τον ιδιοκτήτη λόγω του υψηλού κόστους», περιγράφει ο κ. Βήκας.

Τα ανέλεγκτα Ι.Χ. σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 2,5 εκατ., ωστόσο η απουσία στοιχείων για τον αριθμό των αποσύρσεων οδηγεί στην εκτίμηση ότι περίπου 2 εκατ. είναι τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Ελαφρώς μειωμένη παρατηρείται η κίνηση στα ΙΚΤΕΟ, η οποία όμως είναι πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου. Η περιοδικότητα προσέλευσης για έλεγχο ΚΤΕΟ παραμένει σταθερή, όπως επισημαίνουν. Οι εκπρόσωποι του κλάδου διευκρινίζουν ότι αυξάνεται η ζήτηση για ελέγχους ΚΤΕΟ πριν από τριήμερα, περιόδους διακοπών, Πάσχα, καλοκαίρι και γενικώς εποχές που συνηθίζονται μεγάλες οδικοί έξοδοι, γιατί οι οδηγοί είναι λίγο πιο ευσυνείδητοι όσον αφορά τα επίπεδα ασφάλειας του οχήματός τους. Γεγονός πάντως παραμένει ότι όσο δεν πραγματοποιούνται συστηματικά έλεγχοι από την Τροχαία, παρά το τσουχτερό πρόστιμο των 400 ευρώ που προβλέπει ο ΚΟΚ, δεν θα αυξηθεί η συχνότητα προσέλευσης των ιδιοκτητών Ι.Χ. στα ΚΤΕΟ.

 

Πλαστά πιστοποιητικά

Εκτός από τα Ι.Χ., ανέλεγκτες παραμένουν και περίπου 1 εκατ. μοτοσικλέτες, οι οποίες πλέον υποχρεούνται και αυτές να περνούν από ΚΤΕΟ. Ακόμη μια μάστιγα που πλήττει την εν λόγω αγορά είναι τα πλαστά πιστοποιητικά ΚΤΕΟ, τα οποία είτε δίδονται έναντι χαμηλότερης τιμής είτε εκδίδονται για λογαριασμό του ιδιοκτήτη Ι.Χ. εν αγνοία του. Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζει κάποιος οδηγός εάν ο έλεγχος είναι νόμιμος και πλήρης είναι να λαμβάνει παραστατικά κατά την πληρωμή.

Θέμα χρόνου η βάση δεδομένων

Τη διασταύρωση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών και του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα των ανέλεγκτων οχημάτων, εξακολουθούν να επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο να μπορούν να επιβάλλονται πρόστιμα και να αποστέλλονται απευθείας στους ιδιοκτήτες ανέλεγκτων Ι.Χ. Ωστόσο, πρόκειται για μια πρόταση στην οποία είχαν προχωρήσει οι εκπρόσωποι των ΙΚΤΕΟ από το περασμένο φθινόπωρο και ακόμη δεν έχει καταστεί τεχνικά εφικτή η εφαρμογή της.

Μέχρι πρότινος το βασικότερο εμπόδιο στη διασταύρωση των βάσεων δεδομένων ήταν τα δημόσια ΚΤΕΟ, τα οποία προ μηχανογράφησής τους δεν διέθεταν στοιχεία για τα οχήματα που έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο. Οσα οχήματα πέρασαν από έλεγχο έως και τον Δεκέμβριο του 2012 δεν περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί οι κατάλογοι πλέον έχουν συνταχθεί, με αποτέλεσμα να αποτελεί θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της βάσης δεδομένων με τα διασταυρωμένα στοιχεία κυκλοφορούντων και ελεγχόμενων από ΚΤΕΟ οχημάτων.

Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Υποδομών επισημαίνουν ότι, εκτός από το πρόβλημα των βάσεων δεδομένων των δημόσιων ΚΤΕΟ που καθιστούσαν δύσκολη την αντιπαραβολή των στοιχείων, υπάρχει ακόμη ένα εμπόδιο, που ενδεχομένως μπορεί να ξεπεραστεί με νομοθετική ρύθμιση. Η εν λόγω παράβαση, όπως και κάθε παράβαση του ΚΟΚ, βεβαιώνεται από την Τροχαία. Ετσι τυπικά δεν γίνεται να αποστέλλεται απευθείας από το υπουργείο Υποδομών μια παράβαση χωρίς να έχει καταλογιστεί το πρόστιμο από την Τροχαία.

 

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ