“Ομπρέλα” για την Ακρόπολη

“Ομπρέλα” για την Ακρόπολη

Σοβαρά δομικά προβλήματα στα θεμέλια των μνημείων και των περιμετρικών τειχών της Ακρόπολης δημιουργούν τα νερά της βροχής. Η “αποστράγγιση” του Ιερού Βράχου, με τη βελτίωση του δικτύου απορροής, είναι ο στόχος της προμελέτης που εγκρίθηκε ομόφωνα από τον Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το πρόβλημα είναι παλιό και έχει απασχολήσει πολλές φορές το επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται στο μεγάλο αναστηλωτικό έργο των μνημείων της Ακρόπολης.

Στην 6η Διεθνή Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, με θέμα τα έργα στο Βράχο, ο αρχιτέκτονας-μηχανικός, καθηγητής Μανώλης Κορρές, είχε χαρακτηρίσει τη σημερινή κατάσταση “σουρωτήρι” λόγω της ανεξέλεγκτης ροής των ομβρίων.

“Τα προβλήματα αστάθειας περιμετρικά των Βράχων σχετίζονται ευθέως με τα όμβρια”, επισήμανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ. Μάλιστα, οι ισχυρές βροχοπτώσεις του 2013 είχαν ως αποτέλεσμα τις πτώσεις βράχων από το νότιο τείχος. “Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται σήμερα με στερεώσεις” είπε ο γνωστός καθηγητής.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ