“Δεν θα αφήσουμε το φόβο να νικήσει”

“Δεν θα αφήσουμε τον φόβο να νικήσει”

Τον Γενάρη του 2013, ο 17χρονος γιος της Φοίβος έπεφτε αιμόφυρτος κοντά στο σχολείο του, χτυπημένος άγρια για ασήμαντη αφορμή από έναν γείτονά του φοιτητή που «φώναζε αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» στη γειτονιά. Ήταν επτά μήνες πριν ο Γιώργος Ρουπακιάς δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι…  

«Ζούμε με τον φόβο. Έχουμε αλλάξει τελείως. Κι εμείς και το παιδί. Αλλά αν αφήσουμε τον φόβο να μας νικήσει, τι θα βγει;». Παρά τα απειλητικά τηλεφωνήματα που συνεχίζονται και το κλίμα εκφοβισμού, η Μαρία Γκάγκα και η οικογένειά της δεν το βάζουν κάτω. Ο Φοίβος έζησε και σήμερα είναι καλά. Ένα παιδί με λαμπερό χαμόγελο, που η ζωή του όμως σημαδεύτηκε πρόωρα. Κατά τραγική ειρωνεία είναι μουσικός και παίζει κιθάρα. Φέτος δίνει πανελλήνιες και θέλει να σπουδάσει μουσική.

«Είναι δυνατός και προσπαθεί πολύ, αλλά δεν ξέρω αν θα καταφέρει με τόση ταλαιπωρία που έχει περάσει. Υποφέρει ακόμη από σύνδρομο μετατραυματικού στρες και παρακολουθείται από ψυχολόγους. Πιέζεται κι από εμάς, που δεν τον αφήνουμε να βγει και να πάει πουθενά μόνος του. Για ένα παιδί στην εφηβεία δεν είναι εύκολο όλο αυτό. Να κάνουν οι φίλοι του τους σωματοφύλακες», λέει στο «Έθνος» η μητέρα του.

Kαρτέρι από «φουσκωτούς»

Η Μαρία έχει δεχτεί φρικτές τηλεφωνικές απειλές -«θα σου φέρω το κεφάλι του γιου σου στο πιάτο»-, έχει δει το ΧΑ γραμμένο στο κουδούνι της, έχει κοιμηθεί στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς της επειδή την περίμεναν έξι «φουσκωτοί» έξω από το σπίτι της, ακόμη και στον χώρο της δουλειάς της δεν την έχουν αφήσει ήσυχη. «Κάποιοι για προβοκάτσια πήγαν κι έγραφαν αναρχικά συνθήματα στο 3ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου με το όνομα του παιδιού μου από κάτω.Το παιδί μου δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό χώρο». Πολλοί μάρτυρες, λέει, συμμαθητές του γιου της φοβούνται να καταθέσουν. «Δεν τους αφήνουν οι γονείς τους. Το θεωρώ λογικό. Κι εγώ φοβάμαι». Τα τηλεφωνήματα από απόκρυψη συνεχίζονται, αλλά δεν τα σηκώνει πλέον. Και είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Πηγαίνει παντού με συνοδεία. Όπως και ο Φοίβος. «Φροντίζω να μην είμαι ποτέ μόνη μου. Το ίδιο και το παιδί. Είναι πολύ δύσκολο. Κι εύχομαι να μη συμβεί σε κανέναν».

Στη γειτονιά της, λέει, αρκετά έχουν αλλάξει και πολύς κόσμος τής έχει σταθεί. «Θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο που δεν είχα καταλάβει τίποτα. Δεν είχα αντιληφθεί πως οι φασίστες χρησιμοποιούσαν το πάρκο απέναντι από το σχολείο για να δηλητηριάζουν παιδιά». Τώρα οι «ανήσυχοι γονείς» του Π. Φαλήρου συσπειρώθηκαν για να διώξουν με εκδηλώσεις -ομιλίες, προβολές, συναυλίες κ.λπ.- τους ξυρισμένους, τις ντουλάπες και τα ντόμπερμαν με τη βοήθεια καθηγητών. «Αντιληφθήκαμε πως πρέπει να προσέχουμε ποιοι μπαίνουν στα σχολεία μας με σκοπό να προσηλυτίσουν στο μίσος τα παιδιά μας»…

Είχαν απειλήσει και δεύτερο μαθητή

Το δικαστήριο διαχώρισε χθες την υπόθεση για τον κατηγορούμενο Χατζηπαυλίδη, καθώς αποκαλύφθηκε ότι κατά την τέλεση της πράξης του ήταν ανήλικος και παραπέμφθηκε σε Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων. Ωστόσο, συμμαθητής του θύματος υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι είχε απειληθεί και ο ίδιος από τον Αποστολόπουλο.

«Με περίμεναν ο κατηγορούμενος και τέσσερα ακόμη άτομα έξω από το σχολείο… Ήρθε ο κατηγορούμενος και μερικοί φίλοι του και άρχισαν να με σπρώχνουν. Αυτός έβγαλε μαχαίρι. Ήταν κλειστό αλλά το έπαιζε κοντά στο πρόσωπό μου και μου φώναζε: “Παίζεις με την τρέλα του καθενός;”. Τη γλίτωσα επειδή είχα ζητήσει συγνώμη».

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ