Πάσχα: Γιατί όσοι συγχωρούν τους εχθρούς τους είναι πιο υγιείς;

Πάσχα: Γιατί όσοι συγχωρούν τους εχθρούς τους είναι πιο υγιείς;

Η συγχώρεση είναι κάτι που μας διδάσκει η θρησκεία από πολύ μικρή ηλικία. Κοινωνικά θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την κοινωνία. Πόσο εύκολο είναι όμως να την εφαρμόσουμε; Και τι πραγματικά σημαίνει συγχωρώ; Συγχωρώ σημαίνει ξεχνάω; Και αν συγχωρώ, συγχωρώ τους πάντες; Το κάνω για το καλό των άλλων ή και για το δικό μου καλό; Επειδή αυτές τις γιορτινές μέρες η φράση “μάθε να συγχωρείς” ακούγεται όλο και πιο πολύ, θελήσαμε να αναζητήσουμε το πραγματικό νόημά της, γιατί άλλωστε μια τόσο σημαντική έννοια δεν αξίζει να εκφέρεται απλά σαν μια φράση κοινοτυπίας.

Η ΘΕΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ

Από την ψυχολόγο, Μαρία Φωτιάδου.

Η Συγχώρεση θεωρείται ως ένα προτέρημα της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Ένα άτομο που συγχωρεί σημαίνει ότι παίρνει την απόφαση να μη νιώθει θυμό, μίσος και δεν διακατέχεται από την επιθυμία της εκδίκησης. Δε σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει το μέγεθος της πράξης του άλλου ατόμου, ή δεν καταλαβαίνει κάποια προσβολή ή αρνητική πράξη/λόγια προς το πρόσωπό του απλά πιστεύει ότι έχει 2 επιλογές: να ζει με το θυμό και την σκέψη της εκδίκησης ή να συγχωρίσει το άλλο άτομο και να προχωρίσει παρακάτω στη ζωή του. Όταν επιλέγουμε τη συγχώρεση σημαίνει ότι επιλέγουμε να δείξουμε γενναιοδωρία, ευγένεια και αγάπη όχι μόνο προς το άλλο πρόσωπο αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η Συγχώρεση δε σημαίνει ότι αγνοούμε τη σοβαρότητα μιας προσβολής ή άσχημης πράξης από ένα άλλο άτομο ή από ομάδα ατόμων προς το πρόσωπό μας. Σημαίνει όμως ότι επιλέγουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και ότι συνεπάγεται, δηλαδή τα αρνητικά συναισθήματα και την ψυχολογική και σωματική ένταση, και να έρθουμε σε συμφιλίωση πρώτα με τον εαυτό μας αλλά και με τους γύρω μας. Μας επιτρέπει να έχουμε ηρεμία στην καθημερινή μας ζωή.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ