Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη;

Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη;

Αισθάνεσαι ότι επαναλαμβάνεις διαρκώς τα ίδια λάθη; Ότι εκεί που είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου ή και σε κάποιον άλλο ότι δε θα επαναλάβεις την ίδια συμπεριφορά, τελικά καταλήγεις, να κάνεις το ίδιο ακριβώς πράγμα που σου είχε δημιουργήσει προβλήματα; Ένα «λάθος» ή αλλιώς ένα προβληματικό μοτίβο συμπεριφοράς  μπορεί να εκδηλώνεται σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σου.

Γράφει η Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc Σύμβουλος Ψυχολόγος (happymind.gr)

Ίσως επιδιώκεις σχέσεις με τον ίδιο μη συναισθηματικά διαθέσιμο τύπο ανθρώπου καταλήγοντας να αισθάνεσαι ανικανοποίητος/η στο τέλος.

Όντας ανασφαλής στις σχέσεις σου, συνεχίζεις  να γκρινιάζεις στον σύντροφο σου εάν εκείνος δεν απαντήσει στο μήνυμα σου όσο γρήγορα θα ήθελες. Ξέρεις ότι αυτή η συμπεριφορά είναι πιθανό να προκαλέσει άλλον ένα καυγά μεταξύ σας, αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις.

Συνεχίζεις ν’ αναβάλλεις την εκτέλεση μιας εργασίας για την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνεις ή να μην την ολοκληρώνεις σωστά.

Δεν πηγαίνεις στο γυμναστήριο , πίνεις παραπάνω, τρως junk food ενώ είχες ορκιστεί πώς θ’ αλλάξεις συνήθειες.

Μοιάζει παράδοξο να ξέρεις την πηγή των προβλημάτων σου αλλά  να εξακολουθείς να επιστρέφεις σε αυτή, παρατείνοντας τη στο άπειρο.  Όμως, η συχνότητα με την οποία συμβαίνει, σε όλους μας, αυτή η επανάληψη λαθών , δείχνει πώς είναι μάλλον μια σταθερά της συμπεριφοράς μας.

Πώς εξηγείται όμως αυτή η τάση;

Α) Μέσα μας υπάρχουν αντικρουόμενες δυνάμεις. Ένα κομμάτι του εαυτού σου θέλει να προχωρήσει, ένα άλλο όμως ίσως να φοβάται ή να είναι δύσπιστο. Θέλεις λοιπόν να κάνεις αυτή την ονειρεμένη σχέση όπου θα έχεις συναισθηματική ανταπόκριση κι εμπιστοσύνη με το άλλο σου μισό. Εάν τελικά όμως, αυτός ο άνθρωπος ο οποίος είναι ικανός να σε φροντίσει συναισθηματικά, αποχωρήσει από τη σχέση σας;  Ίσως αυτό να είναι ένα πιο ουσιαστικό χτύπημα από το να διαλυθεί η σχέση με κάποιον ακατάλληλο άνθρωπο, όπου έτσι κι αλλιώς ήταν αναμενόμενο.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ