Πως μπορώ να απολαμβάνω την κάθε στιγμή της ζωής μου

Πως μπορώ να απολαμβάνω την κάθε στιγμή της ζωής μου

Στους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής έχει ιδιαίτερη αξία να αναλογιστούμε κατά πόσον τελικά «προλαβαίνουμε» να απολαύσουμε την καθημερινότητα και να γευτούμε τη στιγμή.

Γράφει η Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Σχινά

Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕΑΔΔ – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών

Μεταφέροντας αυτή τη σκέψη σε κυριολεκτικό επίπεδο, αξίζει να αναρωτηθούμε αν ακόμα και η διαδικασία του φαγητού μας είναι αργή και απολαυστική ή βιαστική και πρόχειρη. Έτσι η πρώτη βασική ερώτηση για την απόλαυση στη ζωή μας είναι:

1.  Απολαμβάνω με ηρεμία το φαγητό μου; Τρώω μικρές μπουκιές και μασάω αργά την τροφή μου;

Φαίνεται πως στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας έχουμε συμπεριλάβει και την ταχύτητα στην κατανάλωση του φαγητού. «Τρώμε στο πόδι», καταπίνουμε αμάσητη τροφή, φέρνουμε το πιάτο μας μπροστά στην τηλεόραση, το κομπιούτερ ή πάνω στο γραφείο καθώς εργαζόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγει η διαδικασία του φαγητού σε μία ασυνείδητη ενέργεια, όπου δεν αντιλαμβανόμαστε καλά, καλά, τι και πόσο φάγαμε, τι γεύσεις δοκιμάσαμε, πως ένιωθε το σώμα μας καθώς έπαιρνε την τροφή. Η γρήγορη κατάποση επίσης, ξέρουμε ότι δεν επιτρέπει στον οργανισμό να πραγματοποιήσει σωστά τη διαδικασία της χώνεψης που ξεκινά με το καλό μάσημα της τροφής, την παραγωγή αρκετού σάλιου που συνοδεύει την τροφή στο στομάχι και την ήρεμη συνέχιση της διαδικασίας εκεί για τα επόμενα λεπτά. Η όλη διαδικασία κατανάλωσης ενός γεύματός μας θα πρέπει να κρατά γύρω στα 20 λεπτά. Η γρήγορη κατάποσή του μας φέρνει αντιμέτωπους με προβλήματα στη χώνεψη, αίσθηση δυσφορίας και βαρυστομαχιά.

Μία δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με την ποιότητα του ύπνου μας:

2. Κοιμάμαι καλά; Απολαμβάνω τον ύπνο μου; Χουζουρεύω κάποιες φορές;

Ο ύπνος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και είναι σημαντικό να φροντίζουμε τόσο για τη διάρκεια όσο και για την ποιότητά του. Οι νεαροί ενήλικες χρειάζονται γύρω στις 8 ώρες ύπνου, ενώ σε προχωρημένες ηλικίες γύρω στις 6.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ