Γιατί η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετριέται και στα δύο χέρια

Γιατί η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετριέται και στα δύο χέρια

Καθώς η καρδιαγγειακή νόσος εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ιατροί και οι ασθενείς αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου και να εντοπίσουν νέα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση. Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου του The American Journal of Medicine, δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διαφοράς της συστολικής αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια  και ενός σημαντικά αυξημένου κίνδυνου για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα, οδηγώντας τους ερευνητές να συστήσουν την ευρύτερη κλινική εφαρμογή της  μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια.

Ενώ ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ιατρική μέτρηση, οι περισσότερες μετρήσεις λαμβάνονται μόνο από το ένα χέρι. Η μέτρηση  της αρτηριακής πίεση και στα δύο χέρια, περιλαμβάνει τη λήψη δύο μετρήσεων, μία για κάθε χέρι. Η αυξημένη διαφορά της συστολική αρτηριακή πίεση των δύο αυτών μετρήσεων, ορίστηκε στα 10 mmHg ή μεγαλύτερη, και υπήρχαν υποψίες για μια σύνδεση μεταξύ της διαφοράς της αρτηριακής πίεσης από μέτρηση και στα δύο χέρια και αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, που όμως δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία που θα υποστήριζαν αυτή την υπόθεση ήταν λιγοστά.

Αυτή η νέα μελέτη εξέτασε 3.390 συμμετέχοντες, ηλικίας 40 ετών και άνω, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Framingham Heart. Όλα τα άτομα ήταν ελεύθερα καρδιαγγειακής νόσου κατά την έναρξη, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με τις υψηλότερες διαφορές αρτηριακής πίεσης  από τη μέτρηση και στα δύο χέρια, ήταν σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα, σε σχέση με εκείνους με λιγότερο από 10 mm Hg διαφορά μεταξύ των δύο χεριών.

¨Σε αυτήν την μεγάλη προοπτική, κοινοτική μελέτη σειράς, που βασίστηκε σε ομάδα άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, ελεύθερων καρδιαγγειακής νόσου, η αυξημένη διαφορά της συστολικής αρτηριακής πίεσης  από μετρήσεις και στα δύο χέρια, βρέθηκε σε σχεδόν 10% των ατόμων και σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα των παραδοσιακών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου¨, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Ido Weinberg, MD, Institute for Heart Vascular and Stroke Care, Massachusetts General Hospital, Boston.

¨Επιπλέον, η αυξημένη συστολική διαφορά της αρτηριακής πίεσης στα δύο χέρια, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα, ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου¨.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με αυξημένη διαφορά  αρτηριακής πίεσης στα δύο χέρια ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν μεγαλύτερη επίπτωση σακχαρώδη διαβήτη, υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, και υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερίνης.

Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές προτείνουν, ότι οι ιατροί θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια στην καθημερινή τους πρακτική, για να πετυχαίνουν όσο το δυνατόν πιο ακριβείς μετρήσεις και να εντοπίζουν τυχόν διαφορές στην αρτηριακή πίεση στα δύο χέρια. ¨Ακόμη και μικρές διαφορές σε κλινικές μετρήσεις  συστολικής αρτηριακής πίεσης στα άνω άκρα αντικατοπτρίζουν μια αύξηση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο¨, λέει ο Dr. Weinberg. ¨Αυτή η μελέτη υποστηρίζει τη πιθανή αξία του προσδιορισμού της διαφοράς της συστολικής αρτηριακής  πίεσης  και στα δύο χέρια, ως έναν απλό κλινικό δείκτη αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου¨.

 

Πηγή: e-cardio.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ