Σάρωναν τα τάγματα εφόδου πριν τον Φύσσα

Σάρωναν τα τάγματα εφόδου πριν τον Φύσσα

Περισσότερα από 165 περιστατικά με 320 θύματα κατέγραψαν τα μέλη των 35 οργανώσεων που συμμετέχουν στο “Δίκτυο” το 2013, αριθμός σαφώς αυξημένος από τις προηγούμενες χρονιές, αφού η συντριπτική τους πλειονότητα συντελέστηκε το πρώτο 9μηνο του χρόνου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα θύματα από τους πυροβολισμούς της Μανωλάδας καθώς και 44 υποθέσεις βίας από ένστολους σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Ο Χασάν, που οι φασίστες τού χάραξαν τον αγκυλωτό σταυρό στην πλάτη, πήρε των ομματιών του κι έφυγε από την Ελλάδα. Ο Ρεζά που δέχθηκε ρατσιστική επίθεση στο Περιστέρι δεν ξαναβγήκε από το σπίτι του, παρά μόνο για να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική. Και η μικρούλα από το Αφγανιστάν που μαζί με τη μητέρα της είχε δεχθεί τα χτυπήματα των ναζιστών στον Άγιο Παντελεήμονα χρειάστηκε δύο μήνες τη φροντίδα των παιδοψυχιάτρων στη Γερμανία για να μπορέσει να ξανακοιμηθεί…

Όπως αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα Έθνος, για καθυστερημένη αντίδραση της Πολιτείας στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους κάνουν λόγο οι υπεύθυνοι του Δικτύου. Σημειώνουν επίσης πως τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου καθώς δεν καλύπτουν όλη τη χώρα.

Είναι μερικά από τα θύματα επιθέσεων με βάση την εθνικότητα, το χρώμα, τη θρησκεία και το φύλο που έχουν μιλήσει στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς…

Σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, καταγράφηκαν μόλις 18 περιστατικά ρατσιστικής βίας, «προς επίρρωση των δεδομένων του Δικτύου για την ύπαρξη Ταγμάτων Εφόδου, για τα οποία η ελληνική Πολιτεία άργησε δυστυχώς πολύ να λάβει μέτρα», όπως σημειώθηκε.

Το Δίκτυο συντονίζουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Όταν το 2010 μιλούσαμε για ρατσιστική βία, οι Αρχές μάς έλεγαν ότι δεν υπάρχει. Σταδιακά, κυλήσαμε στα “μεμονωμένα περιστατικά”, για να αναγνωριστεί μέσω της καταγραφής του Δικτύου τελικά ότι το φαινόμενο υπάρχει», δήλωσε ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής.

«Το Δίκτυο αποτέλεσε σημείο αναφοράς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σχετικά με την ανάδειξη των εγκλημάτων μίσους, ακριβώς γιατί η δράση του ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό της Πολιτείας: την απουσία ενός επίσημου και αποτελεσματικού συστήματος καταγραφής των περιστατικών και τάσεων της ρατσιστικής βίας στη χώρα», σημείωσε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

Τα 143 περιστατικά αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες, ενώ τα υπόλοιπα 22 ήταν κατά ομοφυλοφίλων και διεμφυλικών ατόμων και ένα κατά της νομικής τους εκπροσώπου. Τα 103 έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ περιστατικά σημειώθηκαν και στην ευρύτερη Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Πειραιά, την Ηλεία και αλλού.

Kαμπανάκι

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου για την αύξηση των περιστατικών όπου η αστυνομική συνδέεται με τη ρατσιστική βία. «Οφείλουμε να πούμε ότι καταγραφές έχουμε εκεί όπου δραστηριοποιούνται οι 35 οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Συνεπώς, θα λέγαμε ότι τα αποτελέσματα καταγράφουν την κορυφή του παγόβουνου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα», τόνισε η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, Ελένη Τάκου.

«Ο φόβος εξακολουθεί να υπάρχει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, ενώ η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, επεσήμανε την αστυνομική βία που έχουν υποστεί μέλη της ομοφυλοφιλικής και τρανς κοινότητας.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ