Σεξουαλική παρενόχληση στο γραφείο. Πώς πρέπει να αντιδράσεις

Σεξουαλική παρενόχληση στο γραφείο. Πώς πρέπει να αντιδράσεις

Πολλά άτομα έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό τους χώρο ή στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, αλλά λίγα είναι αυτά που έχουν προβει σε καταγγελία. Ο φόβος του στιγματισμού του θύματος, της απόλυσης ή η ανεπάρκεια στοιχείων για την απόδειξη της αλήθειας κρατούν τα στόματα κλειστά. Η σιωπή όμως δεν αποτελεί λύση. Αντιθέτως, διαινωνίζει το πρόβλημα και ενδυναμώνει τους θύτες.

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr).

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του τι ακριβώς αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση, με συμπεριφορές που περιλαμβάνουν από σεξουαλικά υπονούμενα μέχρι τη σεξουαλική επίθεση.

Η συμπεριφορά παρενόχληση μπορεί να είναι λεκτική, (χυδαία γλώσσα, ερωτήσεις και σχόλια σχετικά με τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου, πειράγματα επειδή κάποιος είναι ελκυστικός ή επειδή δεν είναι ελκυστικός), μπορεί να είναι φυσική (τρίψιμο σώμα με σώμα, ακατάλληλα αγγίγματα, σεξουαλική επίθεση), οπτική (πορνογραφικό υλικό), ή μπορεί ν’ αποτελείται από λάγνες χειρονομίες και βλέμματα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ορισμό της έννοιας, η σεξουαλική παρενόχληση είναι η σεξουαλική προσοχή που δίνει ένα άτομο -το οποίο ξέρει ή λογικά πρέπει να ξέρει- ότι δεν είναι επιθυμητή από τον αποδέκτη της.

Επίσης, σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν οι συγκαλυμμένες ή ξεκάθαρες υποσχέσεις για κάποια ανταμοιβή με αντάλλαγμα κάποια χάρη σεξουαλικής φύσης. Ακόμα στη σεξουαλική παρενόχληση εμπίπτει η συγκαλυμμένη ή ξεκάθαρη απειλή για τιμωρία -ή και πράγματι τιμωρία- για μη συμμόρφωση με ένα αίτημα σεξουαλικής φύσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ