Πώς να αντιμετωπίζεις έναν τσιγκούνη ή σπάταλο σύντροφο

Πώς να αντιμετωπίζεις έναν τσιγκούνη ή σπάταλο σύντροφο

Πόσο οικονόμος είστε; Οι άνθρωποι διαφέρουν σ’ αυτό  όσο και σε οτιδήποτε άλλο. Κάποιοι κάνουν μεγάλη οικονομία, κάποιοι άλλοι δεν κάνουν καθόλου οικονομία. Για παράδειγμα, κάποιες εταιρείες δίνουν παραπάνω μισθό στους εργαζόμενους όταν αποταμιεύουν το μισθό τους. Κάποιοι υπάλληλοι το κάνουν αυτό και κερδίζουν ένα 15%, και δεν μπορούν να καταλάβουν πώς κάποιοι συνάδελφοί τους δεν εκμεταλλεύονται μια ευκαιρία. Κι όμως, κάποιοι δεν το εκμεταλλεύονται. Ο τρόπος αποταμίευσης δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσα χρήματα Θέλετε να βάλετε στην άκρη, αλλά και με το πόσο καλός είστε στην αποταμίευση. Υπάρχουν άνθρωποι που υπόσχονται στον εαυτό τους ότι θ’ αρχίσουν να βάζουν κάποια χρήματα στην άκρη αμέσως  αρχίζοντας με τον πρώτο μισθό… αν τα καταφέρουν, κάποιοι άλλοι δεν αγγίζουν το μισθό τους, αν δεν αφήσουν πρώτα κάποιο μέρος στην άκρη.

Δεν υπονοώ ότι εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος θα πρέπει να κάνει αποταμίευση. Είμαι ψυχολόγος κι όχι οικονομικός σύμβουλος. Απλά υποστηρίζω, ότι εσείς κι ο σύντροφός σας θα πρέπει να ταιριάζετε στον τρόπο αποταμίευσης. Αν δεν ταιριάζετε, υπάρχουν συγκρούσεις. Ο ένας από σας που δεν αποταμιεύει, θυμώνει με τον άλλο που βάζει στην άκρη τόσα χρήματα. Ο οικονόμος θα θυμώνει γιατί ο σύντροφός του θέλει να σπαταλά τα χρήματα που θα χρειαστούν στο μέλλον.

Όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είστε, τόσο περισσότερο γνώριζε τον προσωπικό σας τρόπο αποταμίευσης. Θα έχετε ήδη αποταμιεύσει κάποια χρήματα, ή και όχι. Αλλά, ακόμα κι αν είστε νέος, έχετε κάποια αίσθηση για το πόσο οικονόμος είστε. Και μπορεί να πάρετε κάποια αίσθηση για το σύντροφό σας, αν το κουβεντιάσετε ανοιχτά μαζί του.

Η Ανοχή στο Χρέος

Μπορεί να μην έχετε μεγάλη εμπειρία σχετικά με την αποταμίευση, αλλά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να έχετε εμπειρία με το χρέος . Όπως οι περισσότεροι άλλωστε: Ένα πρόστιμο αυτοκινήτου, δάνειο σπουδών, λογαριασμοί πιστωτικής κάρτας. Και τα χρέη σας, όσο μεγάλα ή μικρά κι αν είναι, μπορεί να σας ενοχλούν πολύ, λίγο, ή και καθόλου.

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ