Μ’έπιασε κράμπα: Τι να κάνω για να σταματήσω τον πόνο;

Μ’έπιασε κράμπα: Τι να κάνω για να σταματήσω τον πόνο;

 

Συνήθως μας βρίσκουν απροετοίμαστους και… μας αιφνιδιάζουν! Ο πόνος είναι οξύς και συνοδεύεται πάντα από την αίσθηση ότι οι μύες σφίγγουν. Οι κράμπες  είναι ένα θέμα που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή.

Οι  κράμπες, η μυικοι σπασμοί, είναι αιφνίδιες, επώδυνες και παρατεταμένες συσπάσεις ενός ή περισσοτέρων μυών. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αν και πιο συχνά εμφανίζονται στη γάμπα, και η διάρκειά τους μπορεί να είναι από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι αρκετές ώρες. Εκτός από τον έντονο πόνο που τις συνοδεύει, οι μύες γίνονται σκληροί και σφιχτοί και μπορεί να εμφανιστεί κάποιο εξόγκωμα ή παραμόρφωση στην προσβεβλημένη περιοχή. Όσο επώδυνες κι αν είναιοι  κράμπες, δεν προκαλούν μόνιμη ζημιά, παρόλο που ο έντονος πόνος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και λίγες ημέρες.

Πότε συμβαίνουν

Σχεδόν όλοι κατά καιρούς παθαίνουμε κράμπες, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Αν και μπορεί να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια του ύπνου ή όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης, είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια κάποιας εντατικής μυϊκής εργασίας ή άσκησης. Είναι  γνωστές οι κράμπες που παθαίνουν οι κολυμβητές στις γάμπες κατά τη διάρκεια έντονης κολύμβησης και η εμφάνισή τους είναι ανεξάρτητη από το εάν το άτομο είναι εξασκημένο ή όχι. Σε μερικά άτομα οι κράμπες εμφανίζονται τη νύχτα έπειτα από μια ιδιαίτερα έντονη σε δραστηριότητα ημέρα. Στις περιπτώσεις αυτές, καθώς τα πόδια αρχίζουν να κρυώνουν, αρκεί μια απλή κίνηση ξεμουδιάσματος, όπως π.χ. το τέντωμα του σώματος, για να προκληθεί κράμπα.

Τις περισσότερες φορές, αν και είναι ιδιαίτερα επώδυνες, δεν προοιωνίζονται κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Επειδή όμως αποτελούν και σύμπτωμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος, όταν επαναλαμβάνονται συχνά, θα πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσουμε αμέσως το γιατρό εάν οι κράμπες εμφανίστηκαν μετά τη λήψη κάποιου φαρμάκου.

Τι φταίει             

Αναλόγως με το αίτιο που τις προκαλεί, έχουμε:

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ