Κόντρα Σαξώνη-Λεμούσια στο δικαστήριο

Κόντρα Σαξώνη-Λεμούσια στο δικαστήριο

 

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία πρωτοδίκως καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, όπως κι ο πρώην διαχειριστής της ταμειακής υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης.

Στο επίκεντρο της 22ης μέρας της ακροαματικής διαδικασία, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, βρέθηκε η κόντρα μεταξύ του Μ. Λεμούσια και του Π. Σαξώνη, με αφορμή την κατηγορηματική θέση που διατύπωσε ο πρώτος ότι δεν γνώριζε τον συγκατηγορούμενό του πριν αποκαλυφθεί το οικονομικό σκάνδαλο, δηλαδή πριν το 2008.

Επιχειρώντας να διαψεύσει τον πρώην γενικό γραμματέα, ο Π. Σαξώνης είπε ότι συναντήθηκε μαζί του στον πολυχώρο ‘Μύλος’, πράγμα που ο Μ. Λεμούσιας αρνήθηκε. «Επρόκειτο για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς (σ.σ. 2007 προς 2008), όπου πήγα με την οικογένειά μου, διότι είχε η σύζυγός μου γενέθλια. Πήρα τον τότε αντιδήμαρχο Πολιτισμού (σ.σ. Βασίλη Γάκη) τηλέφωνο για να κλείσω ένα τραπέζι και μου είπε ότι εκεί είναι υπεύθυνος ένας υπάλληλος του δήμου (σ.σ. ο Σαξώνης). Ο Σαξώνης δεν ήταν πουθενά, ουδέποτε συναντηθήκαμε. Δεν εμφανίστηκε διότι κρυβόταν σαν ποντικός. Ό,τι λέει είναι ψεύδη και θα φανεί περίτρανα στο δικαστήριο» απάντησε σε ψηλούς τόνους ο Μ. Λεμούσιας.

Οι ‘βολές’ του άλλοτε υπαλλήλου της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου προς τον πρώην γενικό γραμματέα δεν περιορίστηκαν εκεί. Λίγο νωρίτερα τον κατηγόρησε ως υπαίτιο για τον θάνατο δημοτικού υπαλλήλου που είχε αναλάβει να διενεργήσει την ΕΔΕ για το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε στο δήμο, αυτό της Παγίας Προκαταβολής. «Δεν άντεξε από τις συνεχείς πιέσεις που δέχονταν από τον Λεμούσια. Μου το είπε ο ίδιος πριν πεθάνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Σαξώνης.

«Βεβηλώνονται κατ’ επανάληψη οι μνήμες των νεκρών σ’ αυτήν την ιερή αίθουσα» είπε εμφανώς εξοργισμένος ο Μ. Λεμούσιας, απαντώντας στον συγκατηγορούμενό του, υπονοώντας τις αναφορές του πρώην ταμία στον αείμνηστο αντιδήμαρχο Σταμάτη Καραμανλή, μέσω του οποίου, όπως ισχυρίζεται ο Π. Σαξώνης, γνώρισε τον πρώην γενικό γραμματέα. «Ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια μετακόμισης της κόρης του. Ήταν ένας έντιμος άνθρωπος. Πέθανε από τον πόνο της εμπλοκής στην Παγία» πρόσθεσε ο Μ. Λεμούσιας. Σε άλλο σημείο, ο τελευταίος εξέφρασε την άποψη ότι μέσω του ιδίου, ο πρώην ταμίας ‘στοχεύει’ τον τέως δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο.

Εξάλλου, κατά τη σημερινή διαδικασία, o Π. Σαξώνης φάνηκε να δυσφορεί με το δικαστήριο, παρατηρώντας ότι αυτό δεν δέχεται τις εξηγήσεις και εκδοχές που δίνει σε σειρά ζητημάτων. «Ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια. Μην το παρεξηγείτε» σχολίασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Παναγιώτη Κατσιρούμπας, ενώ η εφέτης Βασιλική Πούρα πρόσθεσε: «Υφίστασθε την βάσανο κύριε Σαξώνη».

Αναφορά έγινε και για το μέγεθος που είχαν οι σακούλες, μέσα στις οποίες -όπως ισχυρίζεται ο Π. Σαξώνης- βρισκόταν τα υπεξαιρεθέντα χρήματα τα οποία παρέδιδε στον Μ. Λεμούσια. «Δεν μίλησα για σάκους απορριμμάτων. Ήταν απλές σακούλες» σημείωσε σε παρατήρηση μέλους του δικαστηρίου, ότι παλιότερα μίλησε για μεγάλες σακούλες.

Η διαδικασία συνεχίστηκε το πρωί με την κατάθεση της πρώην προϊσταμένης της διεύθυνσης Προσωπικού του δήμου Θεσσαλονίκης. Η Θωμαή Γεωργακαράκου τόνισε ότι «δεν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να είχαν συμμετοχή στην υπεξαίρεση ο τέως δήμαρχος και ο πρώην γενικός γραμματέας». Εντύπωση δε προκάλεσε το γεγονός ότι η ίδια δεν γνώριζε -όπως είπε- για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Π. Σαξώνη, παρά μόνο όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, το Φεβρουάριο του 2008, τη στιγμή που πρώην συνάδελφοι του κατηγορούμενου, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ισχυρίζονται ότι γνώριζαν τον «βίο και την πολιτεία του».

Εξάλλου, η μάρτυρας σημείωσε ότι ο Μ. Λεμούσιας ήταν σοκαρισμένος όταν είδε το ‘φως’ η υπόθεση της υπεξαίρεσης και την κάλεσε στο γραφείο του «για να ρωτήσει ποιος είναι ο Σαξώνης και με τίνος την απόφαση τοποθετήθηκε στη θέση του». Ερωτηθείσα εάν είδε τον Π. Σαξώνη στο γραφείο του τέως δημάρχου, απάντησε αρνητικά. «Πιστεύω ακράδαντα ότι ο δήμαρχος δεν τον γνώριζε ούτε στην όψη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος ουδέποτε έδωσε εντολή στην ίδια να κάνει κάτι που δεν ήταν σύννομο.

Η πρώην διευθύντρια προσωπικού διέψευσε την φημολογούμενη ρήξη στις σχέσεις Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια, θεωρώντας ως ανυπόστατα τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν εκείνη την εποχή (σ.σ. περί το 2006), ενώ τα απέδωσε σε μεγάλο βαθμό σε «προεκλογικές σκοπιμότητες». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η εσωτερική πόρτα που επικοινωνούσε μεταξύ των γραφείων τους δεν έκλεισε ποτέ, ακόμη και μετά την υποτιθέμενη ρήξη τους.

Η μάρτυρας ισχυρίστηκε ακόμη ότι η υπεξαίρεση ήταν αποκλειστικό έργο του Π. Σαξώνη, θεωρώντας ότι ο πρώην ταμίας εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι δεν γινόταν έλεγχος από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ερωτηθείσα για τους ελέγχους που έκαναν οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, απάντησε: «Έλεγχοι γίνονταν, αλλά σε τι βαθμό και τι βάθος δεν το ξέρω».

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ