Υποχονδρίαση: Γιατί συνέχεια φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω βαριά;

Υποχονδρίαση: Γιατί συνέχεια φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω βαριά;

Σήμερα πια η λέξη «άγχος» δεν είναι αποκλειστικά συνδεδεμένη με το «πνίξιμο». Έχει λάβει μια πιο γενική σημασία, που καλύπτει από την υστερική παράλυση μέχρι και τη μάστιγα της εποχής, που είναι η υποχονδρία και οι κρίσεις πανικού. Έτσι στην υποχονδρία, ο ασθενής ερμηνεύει τα διάφορα «αθώα» σωματικά του συμπτώματα, ως συμπτώ­ματα κακοήθους νόσου. Ενώ στις κρίσεις πανικού ο ασθενής φοβάται περισσότερο αιφνίδιο θάνατο, από έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη σύγχρονη κοινωνία βλέπετε οι ασθενείς εκδηλώνουν το άγχος τους, με ό,τι περισσότερο φοβάται ο άνθρωπος στη δυτική με­ταβιομηχανική κοινωνία μας: τον θάνατο από καρκίνο ή τον αιφνίδιο θάνατο από καρδιαγγειακό νόσημα.

Από το βιβλίο του συνεργάτη μας « Η Ψυχιατρική Αλλιώς» του συνεργάτη μας Ψυχιάτρου κυρίου Παύλου Σακκά.

Ο όρος «υποχόνδριος» προέρχεται από τις δύο ανατομικές περιοχές των υποχονδρίων, αριστερά και δεξιά, στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Εκεί που αριστερά βρίσκεται ο σπλήνας και δεξιά το συκώτι. Στα μέρη δηλαδή που δείχνουν συχνά ότι πονούν, ή γενικά έχουν ενοχλήσεις, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς.

Προσοχή όμως, οι πόνοι και οι ενοχλήσεις δεν είναι στη φαντασία τους. Οι ενοχλήσεις όμως που αισθάνονται, προέρχονται από διαταρα­χές της λειτουργίας των οργάνων και όχι της ανατομίας τους. Δηλαδή τα όργανά τους δεν έχουν κάποια βλάβη, κάποιον όγκο ας πούμε, αλλά υπερλειτουργούν στις περισσότερες περιπτώσεις, λόγω των εντολών που λαμβάνουν από τον εγκέφαλο.

Όταν λοιπόν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε υπεργρήγορση, δίνει εντολή στα όργανα του σώματος να υπερλειτουργήσουν. Έτσι βλέπουμε την καρδιά να πάλλεται πιο γρήγορα, ή την αναπνοή να γίνεται ταχύτερη, ή ο γαστρεντερικός σωλήνας να έχει έντονο περιστατικό και σπα­σμούς, ή υπερέκκριση γαστρικών υγρών. Όλα βλέπετε ελέγχονται από τον εγκέφαλο. Εκεί βρίσκεται πολύ συχνά η δυσλειτουργία.

Όμως οι περισσότεροι φοβούνται ότι τα περιφερικά όργανα έχουν τη βλάβη. Έχει δηλαδή κάποιο πρόβλημα η καρδιά τους, ή το έντερό τους. Το γεγονός αυτό τους φοβίζει και όπως είναι αναμενόμενο, αυτή η ανησυχία, τους δημιουργεί ακόμα περισσότερο άγχος και επομένως, ακόμα μεγαλύτερη διαταραχή στα περιφερικά όργανα. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος αυξάνει την εγρήγορση και την υπερλειτουργία. Γι’ αυτό συχνά θεμελιώνεται η πεποίθηση στους ασθε­νείς, ότι έχουν κάποια κακοήθη νόσο στο όργανο που υπερλειτουργεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ