«Ξεχάστηκε» το σύμφωνο συμβίωσης

«Ξεχάστηκε» το σύμφωνο συμβίωσης

Στο περιθώριο παραμένει η επιλογή του συμφώνου συμβίωσης για τα νέα ζευγάρια καθώς οι σύντροφοι έχουν πολύ λιγότερα προνόμια σε σύγκριση με τους συζύγους. «Αγκάθι» η αντιμετώπιση από τα Ταμεία.

Στα… χαρτιά μένει το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα πέντε χρόνια μετά τη θέσπισή του, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αναζητούν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην προοπτική ενός πολυέξοδου και κοσμικού θρησκευτικού μυστηρίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2012 για πρώτη φορά στη χώρα μας οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς, κατακτώντας την κορυφή στις επιλογές των ζέων ζευγαριών.

Νομικοί χαρακτηρίζουν το ελληνικό σύμφωνο, που νομοθετήθηκε το 2008, ως ένα από τα πλέον αποδυναμωμένα της Ευρώπης, καθώς οι σύντροφοι δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους συζύγους από το κράτος. Δεν μπορούν να κάνουν κοινή φορολογική δήλωση, δεν έχουν τα ίδια ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ αρκετές υπηρεσίες τους αντιμετωπίζουν ακόμα με… αμηχανία. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να καλύψει τον/τη σύντροφό του ιατροφαρμακευτικά ως έμμεσο-προστατευόμενο μέλος στο Ταμείο του.

Για όλους αυτούς τους λόγους από το 2009 μέχρι και τα τέλη του 2012 είχαν υπογραφεί μόλις 840 σύμφωνα στο σύνολο της χώρας. Την τελευταία διετία πάντως φαίνεται πως δειλά δειλά ολοένα και περισσότεροι προτιμούν τα… σκαλιά του συμβολαιογραφείου.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ